Измамени сме, приятели! Оказва се, че плаващите пясъци са сравнително

...
Измамени сме, приятели! Оказва се, че плаващите пясъци са сравнително
Коментари Харесай

Дали плаващите пясъци наистина са толкова страшни

Измамени сме, другари! Оказва се, че плаващите пясъци са относително незначителна опасност за индивида и съвсем в никакъв случай няма да ви се случи да попаднете на тях.

И въпреки всичко това този сходен на тиня разтвор е нещо напълно действително и сигурно би трябвало да се приема съществено.

 Quicksandwarning

По време на следвоенния взрив на треторазрядните екшън-филми плаващите пясъци се трансформират в постоянно срещан троп в холивудските продукции, предоставяйки идеална опция за трагична и екзотична гибел. По данни на Slate в близо 3% от филмите през 60-те години на ХХ в. воин потъва в някаква форма на тиня, глина или пясък. Вероятно най-известният случай с пясъка съответно е класиката „ Лорънс Арабски “ от 1962 година

Тропът става небрежно публикувано факсимиле и през 80-те години на ХХ век към този момент почти един от всеки 75 нови кино лентата включва разнообразни плаващи пясъци – да вземем за пример, „ Принцесата младоженка “ и „ Приказка до безкрайност “, да не приказваме за безбройните появявания в анимационни излъчвания като „ Трансформърс “.

През последните десетилетия смъртите в пясък постепенно понижават – само че към момента се появяват в трагични сюжети доста повече, в сравнение с в същинския живот.

Той е утаечен разтвор на пясък (или различен тънък гранулиран материал като кал или глина), който се е смесил с точното количество вода, създавайки повърхнина, която наподобява като твърдо тяло, само че се държи като полувискозна течност, като супер гъста лютеница.

Те се срещат най-често наоколо до водни басейни, като речни крайбрежия или плажове, където седиментът е податлив да се разрежда от влага.

Той може да се държи като така наречен ненютонова течност, което значи, че всяко приложено напрежение (като удар, например) ще накара забележимия му вискозитет да намалее и дейно ще го трансформира в твърдо тяло. Това на доктрина значи, че би трябвало да можете да минете по него без да потънете. От друга страна, всеки опит да издърпате нещо от него аналогично ще докара до стягането му и ще захване тялото още по-здраво. Затова и всички персонажи по филмите поучават клетникът в плаващите пясъци да не шава доста.

Колкото и необичайно да звучи, за човек е изненадващо мъчно да потъне изцяло в плаващ пясък.

Експеримент на холандски учени, разказан в списание Nature през 2005 година, открива, че плътността на хората е към половината от плътността на пясъка, което значи, че механически те би трябвало да плуват върху него, при изискване че не мърдат, както споменахме, и не се заравят по лична самодейност.

„ Човек, попаднал в плаващите пясъци на солено езеро, не е заплашен от цялостно засмукване “, се споделя в изследването. „ Всяка нещастна жертва би трябвало да потъне на половина в тях, само че тогава би трябвало да спре и да ѝ стане ясно, че няма заплаха да бъде засмукана под повърхността. “

За страдание никой здравен орган по света не събира данни за броя на смъртните случаи от плаващи пясъци. Това е по този начин, тъй като те са извънредно редки.

Въпреки това, могат да се случат. Повечето съдбовни произшествия са свързани с хора, които се заклещват в земята и ги застигат други фактори като дехидратация и хипотермия или се удавят от прилива.

Ако въпреки всичко се окажете заклещени в плаващи пясъци, има няколко неща, които можете да извършите, с цел да подобрите обстановката си. На първо място, не се паникьосвайте (очевидно е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи) – махането с ръце и опитите да се издърпате евентуално ще доведат до потапяне на по-голяма част от тялото ви, което не е добра вест.

Колкото и нелогично да наподобява, постоянно се предлага да се облегнете обратно и да разпънете ръце и крайници като звезда, с цел да разпределите тежестта си по-равномерно. На доктрина това би трябвало да ви помогне да заплувате на повърхността, а не да тръгнете надолу. Можете също по този начин леко да поклащате краката си, което вероятно да внесе повече вода и да направи пясъка по-течен, което ще добре за вас.

Най-хубаво е обаче да потърсите външна помощ допустимо най-бързо. Времето е от значително значение, по тази причина действайте бързо и умерено.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР