Излят бетон в двора на знакова сграда във Варна -

...
Излят бетон в двора на знакова сграда във Варна -
Коментари Харесай

Строителен абсурд: Изляха бетон в двора на архитектурен паметник

Излят бетон в двора на знакова постройка във Варна - архитектурен монумент, провокира отвращение. Оказа се, че притежателите са желали да изградят лятна градина на известно заведение.

Сега обаче ще би трябвало да отстранен бетона. Както и да възстановят ограда, която също е предпазена като монумент на културна.

Там притежателите на известно заведение и на самата къща желаят да построи лятна градина. По план тя би трябвало да е върху пясъчна основа. Сега те отстраняват бетона. Ще би трябвало да възстановят и отстранената по-рано ограда. Оказва се, че и тя е монумент на културата, заяви кметът на града Благомир Коцев.

Първоначално от Министерството на културата твърдяха, че само постройката на улица " Сливница " 20 е монумент на културата. Затова оградата и фонтанчето в двора бяха отстранени от притежателите.

" Имаме писмо от Министерството на културата, което към този момент твърди нещо друго от предходното си писмо, а точно, че и оградата на къщата е част от ансамбъла на паметника на културата ", сподели Благомир Коцев, кмет на Варна.

В петък вечерта стартира изтичане на бетонна основа в двора на къщата, което скандализира варненци в обществените мрежи. Общината извърши инспекция и спря строителните действия.

" Установихме, че положеният бетон е в прорез със съгласуваната скица за слагането на преместваем обект, в чиято обяснителна бележка е посочено слагането на клинкерни плочи ", изясни Диан Иванов, заместник-кмет на Варна.

Междувременно вложителите започнаха да отстраняват бетона. Те настояват, че са позволили техническа неточност.

" Къщата е добита от нас през 2019 година с безусловно ясното схващане, че това е монумент на културата. Не сме имали концепция да я събаряме или вършим преустройства по нея. Къщата ще остане такава, каквато е била доста дълго време. Да допълня, че се движим напълно по план, утвърден от Министерството на културата ", изясни Теодора Попова, представител на фирмата-инвеститор.

Според локалните управляващи, казусът с къщата във Варна може да се трансформира в народен.

" Върви вътрешно следствие в Министерството на културата и НИНКН за това кой чиновник или по каква причина е дал този отговор от предходната седмица ", посочи Благомир Коцев.

Изливането на бетон в двора на една от дребното непокътнати остарели къщи във Варна провокира разнообразни мнения.

" Лично за мен това е безсрамие! Това е емблематична постройка за Варна и това за мен е вандалщина ", описа гражданин на Варна.

Оградата и фонтанът от двора на къщата се съхраняват при вложителите. От Инспектората на Министерството на културата са безапелационни в своето мнение до Община Варна, че зимна градина не може да бъде преместваем обект по смисъла на Закона за устройството на територията.

Автор: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР