Изложби, спектакли, концерти и много изненади очакват посетителите в Нощта

...
Изложби, спектакли, концерти и много изненади очакват посетителите в Нощта
Коментари Харесай

Готови ли сте за Нощта на музеите? Ето къде е интересното

Изложби, спектакли, концерти и доста изненади чакат посетителите в Нощта на музеите. Входът е безвъзмезден. Подробна информация за многочислените места и събития има на уеб страницата на Френския институт в София, оповестяват уредниците.

Националният исторически музей (НИМ) ще взе участие в 14-ото издание на Европейската " Нощ на музеите " от 18.00 до 24.00 ч. Тази година мотото на Деня на музеите - 18 май, е " Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови общества ". А НИМ навършва 45 години и по този мотив за пръв път ще покаже на необятната публика по какъв начин се е създавал най-големият музей в страната, по какъв начин са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-големи достижения. Всичко това може да се научи от изложбата " 45 години НИМ ".

Историята на НИМ в фотоси, плакати, каталози, рекламни материали и награди ще бъде показана на два етажа в постройката на музея. Втората част ще е ситуирана в фамозната Пленарна зала, в която на 10 ноември 1989 година Тодор Живков е свален от власт. Виртуална галерия на уеб страницата на НИМ редом ще споделя историята на музея в фотоси. За първи път на някои от експонатите на НИМ ще бъдат сложени QR кодове, с които посетителите ще могат да получават повече информация за тях.

От 18.00 до 23.00 ч. ще има рейс до НИМ, който ще потегля от Националната изложба - " Двореца ".

Посетителите ще видят също непрекъснатата експозиция на НИМ и още няколко изложения - " Спасени за поколенията ", отдадена на седемте културно-исторически обекта на България, включени в листата на ЮНЕСКО на международното културно завещание, " Сакралното пространство на религиозната просвета и националното изкуство по българските земи - 15-19-и в. ", " Златарството по българските земи - 16-20-и в. " В програмата са и игра със загадки " Тайните на българската история ", занимания на деца в ателиетата на Детския музейно-образователен център, специфична игра " Запознайте се с европейското културно завещание ". Цената на занятие в ателие е 8 лева Вечерта е концертът на музикалната група " Оратница ", която смесва български фолклор с детайли от актуалните музикални стилове и употребява принадлежности от целия свят.

Изложби, интерактивен театър и концерт ще има в Европейската нощ на музеите в Софийската градска художествена изложба (СГХГ) и нейните филиали изложба " Васка Емануилова " и изложба " Дечко Узунов ".

" Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те година на 20-и в. " в СГХГ може да се посети от 18.00 до среднощ. Включени са произведения на знакови създатели, сред които Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Иван Пенков, Николай Райнов, Пенчо Георгиев, Иван Лазаров, Никола Кожухаров, Борис Денев, Георги Машев. Проектът е отдаден на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз.

В изложбата " Небесно куче " на Захари Каменов, основана от създателя особено за пространството на СГХГ, 30 живописни произведения се допълват от три цикъла теракота. В 20.30 ч. стартира интерактивният театър " Х/й/ерофания " - с фрагменти от обредни сюжети и митични персонажи от българския фолклор и героичния национален епос.

" Анонимно наличие " на Станислава Иванова е изложбата в изложба " Васка Емануилова ".

В изложба " Дечко Узунов " до 23.00 ч. може да се види експозицията " Фрагменти от Европа " - пейзажи от сбирката на галерията. Там от 18.30 ч. е концертът на Мими Николова и Петър Железаров.

Централно събитие в програмата на Националния книжовен музей в Нощта на музеите - 2018 е литературно-музикалната вечер " Пространство за съвремие и класика " от 18.00 ч. в двора на къщата-музей " Пейо К. Яворов " в столицата. Изявени модерни поети, белетристи, литературни критици и поети с китара ще изразят своята респект към огромните имена в българската литературна класика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР