Изложбата Варна през погледа на Александър Мутафов ще бъде представена

...
Изложбата Варна през погледа на Александър Мутафов ще бъде представена
Коментари Харесай

Изложба показва Варна през погледа на Александър Мутафов | Включва репродукции на картини от албум за Варна, издаден на четири езика през 1928 г.

Изложбата " Варна през погледа на Александър Мутафов " ще бъде показана в морската столица, оповестиха уредниците за Moreto.net.

Откриването е от 19.00 ч. на Централен вход на Морска градина, пред хотел " Одесос ". Изложбата ще може да бъде прегледана до 28 август.

Тя е въодушевена от илюстрациите на бащата на българската маринистика към рекламен албум за Варна, публикуван на четири езика през 1928. Картините и текстът в албума, определени преди съвсем столетие, с цел да опишат за блясъка на Варна, емблематичните места, историята, хубостта и условия за туризъм, през днешния ден пазят духа на предишното, разказвайки и пресъздавайки града ни.

Неизвестна е ориста на истинските картини на великия маринист. Не е известно и дали са били в миналото обществено показвани. Единствено известна и непокътната е самата листовка от 1928 година, грижливо защитавана и съхранявана в Регионална библиотека " Пенчо Славейков " - Варна.

Тази галерия с репродукции цели те да не бъдат изгубени вечно за българската просвета, да добави още една поанта в художествената биография на Мутафов, като маринист и боен художник, да покаже един малко прочут негов креативен аспект и да напомни, че част от духа на огромния български художник принадлежи на Варна.

Александър Мутафов е един от най-значителните представители на новата българска живопис, занаятчия на пастела, акварела и рисунката, основател на българския морския пейзаж.

Роден на 08.05.1879 година в Шумен. Тук във Варна, край морския бряг, прекарва детството си и приключва варненската Мъжка гимназия – постройката на днешната Градска художествена изложба. Следва живопис в академия Албертина, Торино и в Мюнхенската академия. До 1920 година е преподавател по изобразяване в Дупница и София, професор по практическа и градивна вероятност в Художествената академия, София. През Първата международна война Мутафов работи като боен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия, която работи в Добруджа. По-късно по негова молба е изместен във Варна към Черноморския флот. Рисува с акварел и туш творби, които в този момент се намират в Националния военно-исторически музей.

Творческият му натюрел се оформя дефинитивно през 20-те и 30-те години, когато той се изявява като един от първите наши маринисти. Влюбен в морето, той разкрива и пресъздава непреходната и мощна хубост на Черно море. Работи с масло и акварел, а с пастел извършва по-интимни претекстове. Оставя доста скици, офорти.

Мутафов е един от създателите на Родно изкуство и взе участие в изложбите на сдружение „ Съвременно изкуство ”.

Урежда 15 независими изложения в София, Варна, Ст. Загора, Пловдив. Участва в доста интернационалните изложения – Лондон, Виена, Берлин, Мюнхен, Париж, Прага, Белград и други В Созопол в къщата-музей „ Ал. Мутафов ” се съхраняват към 60 произведения. Негови произведения има и в НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Хасково, Сливен, Музея на Възраждането във Варна и други, в сбирки в България и чужбина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР