Изложбата Посвещение - участие на Емил Попов в Националния мемориал

...
Изложбата Посвещение - участие на Емил Попов в Националния мемориал
Коментари Харесай

Изложбата Посвещение откриват в София прес

Изложбата " Посвещение " - присъединяване на Емил Попов в Националния мемориал на Солния поход в Данди, Индия, в памет на Махатма Ганди, показват клуб " Приятели на Индия " и посолството на Р Индия в София. Откриването е през днешния ден, 23 декември, от 18 ч. в галерия-книжарница " София прес ", ул. " Славянска " 29, и ще подължи до 17 януари 2020 година

Експозицията показва истински произведения на именития ваятел проф. Емил Попов, текстове от Махатма Ганди и за него, и документални фото- и видеоматериали за Ганди и Националния мемориал на Солния поход в Данди. Организира се във връзка 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди, с респект към българския принос в основаването на най-мащабния скулптурен комплекс, отдаден на една от световнозначимите персони на ХХ в., научи ДУМА от Олимпия Даниел.

Националният мемориал на Солния поход в Данди, щата Гуджарат, пресъздава извършения през 1930 година от Махтма Ганди и негови сподвижници поход за сол - знаково събитие в битката за самостоятелност на Индия от английска колониална власт и емблематична за делото и концепциите на Ганди акция. Осемдесет почитатели на придвижването сатяграха - за гражданско непокорство, водени от Махатма Ганди, поемат на Солния поход на 12 март 1930 година и за 25 дни изминават пеш 385 км от вътрешността на страната до крайбрежното населено място Данди на западния индийски бряг. Към 80-имата, които са известни поименно, по пътя се причисляват хиляди. На 6 април 1930 година на брега на Арабско море край Данди, Ганди и хората му добиват сол от морска вода, като по този метод демонстративно нарушават гарантиращ монопол на британците над солта в Индия закон, в символ на неприемането му.

Сред 40-имата създатели, поканени след експлицитна селекция на уредниците да изобразят в портретни фигури в цялостен растеж 80-те следовници на Махатма Ганди в популярния Солен поход, е проф. Емил Попов. В рамките на уъркшоп, извършен през 2013 година в Мумбай, той извайва от глина съответни участници в Солния поход - две фигури, на които след това се прави силиконово-бронзова отливка. Проф. Попов е единственият българин измежду подбраните професионални скулптори, множеството от които от Индия, само че също по този начин и от Австрия, Бирма, Англия, Съединени американски щати, Шри Ланка, Япония и от Тибет.

Националният мемориал на Солния поход съставлява разпрострат многокомпонентен комплекс, ситуиран на повърхност от 61 000 кв. м. Проектът е признат през 2005 година, следват години на поетапно създаване и през 2019-а е открит публично.

Емил Попов е професор в Националната художествена академия и неин ученик - през 1975 година се дипломира със компетентност статуя. Роден е в Кюстендил през 1951 година Има над двадесет независими изложения у нас и в чужбина, първата през 1994 година в Хамбург, Германия. Участвал е в голям брой биеналета, изложби и симпозиуми, три от които в Индия. Автор е на скулптурни изображения в бронз и гранит на Ванга, Илия Бешков, Златю Бояджиев, Атанас Буров, Йордан Радичков, Григор Вачков. Негови произведения са владеене на Националната изложба в София, музея " Пушкин " в Москва, Националния музей във Варшава, музея " Данте " в Равена, музея " Мост " в Норвегия, Пражкия музей в Чехия, съставляват част от скулптурни паркове по света и от частни сбирки в България, Япония, Франция, Австрия, Швейцария, Испания, измежду които на Юго Вутен (Белгия) и на Петер Лудвиг (Германия) и други Член е на Съюза на българските художници от 1979 година

За работата си в екипа на Националния мемориал на Солния поход в Данди видният ваятел отбелязва: " Първото предизвикателство за мен бе по какъв начин ще се съвместят разнообразни характерности в композицията от 80 фигури. Осъзнах, че в концепцията стои правилото за взаимно битие на разликите, който за Ганди е витална и политическа процедура. Единственото условие бе фигурите да са реалистични, да внушават похода. Това бе опция за всеки от нас да излезе от самотата на ателието, с цел да се влее в един колаж, който все по-добре разбирах като израз на единението - непознато за света, вдъхновяващо и настоящо, носещо вяра за ново развиване във взаимоотношенията сред общностите и страните в планетарен мащаб. "

И добавя: " За мен да вземам участие в плана Национален мемориал на Солния поход в Данди бе паметно събитие. В днешно време материалните цели изместват фрапантно духовните в нашия живот. Остава вярата хората и водачите - национални и международни - да си спомнят и най-много да ползват опита на Ганди в публичния живот за решение на най-болезнените проблеми.... Постигането на политически резултат от голяма компликация със средства, заложени в духовната процедура на Индия, вдъхва вяра. Сатяграха и ахимса, синоними на придържането към истината и ненасилието, са въведени от Ганди като единствени средства за реализиране на задачите - политическа самостоятелност, обществена правдивост, отстояване на правата. И всичко това - във време на най-унищожителни войни, време на колониално владичество, време на расови конфликти - завещание на насилието. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР