Изложбата Небесни образи на Надежда Кутева е подредена до 26

...
Изложбата Небесни образи на Надежда Кутева е подредена до 26
Коментари Харесай

Надежда Кутева рисува Небесни образи

Изложбата " Небесни облици " на Надежда Кутева е подредена до 26 април в зала I B в галерията на СБХ в София, ул. " Шипка " 6.
" В " Небесни облици " включвам тематики, предшестващи Страшния съд, както и събития и настоящи лица, появили се в историята на християнството в идващите епохи. Започвам със св. Йоан Кръстител и стигам до св. Георги и св. Никола ", споделя Надежда Кутева.
" Свети Георги "
" Образите на тези светии са илюстрирани в иконографията в голям брой миниатюри, които обрамчват светията с изображения на неговото съществуване и чудесата, които е направил. От тези житийни подиуми се пробвах да основа обособени кавалетни картини, придържайки се към строгата стилистика на иконографията, само че изграждайки фигурите в обемно-пространствена среда. Що се отнася до пейзажа, там употребявам рисунки на скалите към Погановския манастир, по този начин възхитено обрисувани от Алеко Константинов в пътеписа " Швейцария ли? ".
А към обичайните, улегнали във вековете подиуми прибавих нов колорит - мъжкото хоро, което се играе на Богоявление в Калофер. Така действието се трансферира от река Йордан към река Тунджа.
" Четиримата евангелисти "

Музиката в моя плейлист включва Гречанинов, Добри Христов, Рихард Щраус. Така стигнах до " Танцът на гибелта ". Не флиртувам с тематиката. Заимствам заглавието от произведение на Камий Сен-Санс. А то е просто валс...
В изложбата включвам и рисунки на значими фигури от днешно време: Негово светейшество патриарх Неофит, който рисувах в деня на ръкополагането му. Красив глас, благородно лице и външност на водител - той носи всичко, от което се нуждаем в днешно време.

И най-после, добавям и няколко картини от 90-те години - етимологията на всичко, което върша в идващите десетилетия.
Признавам, в интервала на работа върху изложбата от ден на ден ме вълнуваше обликът на Дявола. Той е един в литературата, различен в операта, а в иконографията сякаш е по-слабо застъпен. Всеки е изпитал зловонните му дейности, а сякаш всеки носи в себе си по нещо дяволско... Това дава свободата да го интерпретираш без ограничавания, посвоему ", споделя Надежда Кутева.
" Негово светейшество патриарх Максим "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР