Изложбата на Жан Пол Готие обикаля света от две години

...
Изложбата на Жан Пол Готие обикаля света от две години
Коментари Харесай

Изложбата на Жан Пол Готие в Париж – дрехи от подиума, улицата и мечтите

Изложбата на Жан Пол Готие обикаля света от две години под името From the Sidewalk to the Catwalk, което би могло да се преведе като “От улицата – до стилния подиум ”. В Париж обаче експозицията се споделя просто „ Жан Пол Готие “. Така нареченото „ неприятно дете “ на френската мода няма потребност от подзаглавия, с цел да изпълни с фенове залите на Гран Пале. Последното не е по никакъв начин пресилено – в случай че решите да посетите изложбата, обезателно си купете авансово билети онлайн, като даже и това не икономисва чакането на опашка.

Причините да обичам Готие са две и те са еднообразно значими за мен. Едната е, несъмнено, че той е великолепен създател и шивач, който прави страхотни облекла. Втората е, че това е един от най-усмихнатите и готини хора в модата, който за 45 години в действителност е трансформирал света, в който живеем. При това по своя приветлив метод – положително, без да парадира и без да се отхвърля. Това важи както за „ моряшката “ мода, която изискуем на Готие (а кой на този свят няма най-малко една обичана синьо-бяла раирана блуза) до финансирането на битката със СПИН, където той безшумно и редовно подарява милиони всяка година.

По някакъв метод изложбата в Гран Пале демонстрира и двете лица на Готие. Първият експонат е неговото мече – обичаната му детска играчка. Малкият Жан Пол в действителност мечтаел за кукла, само че по този начин и не я получил, тъй че откраднал парче плат от обичаната си баба и мечето се сдобило с пола и конусовиден сутиен. Както сподели през смях самият Готие на фестивала на „ Вог “ тази година, небрежно му сменил пола. Така мечето показва освен първия конусовиден сутиен в историята (извинявай, Мадона), само че и първата мъжка пола – също един от знаците на по-късната мода на Готие.Изложбата в „ Гран Пале “ е подредена особено съгласно спецификите на постройката, на два етажа с луксозно стълбище, превърнато в същинска фешън сцена. Седемте зали на изложбата наблюдават хронологично сбирките на Готие от 1971 година до момента. Нещо повече, тази експозиция споделя за смелостта и хуманизма на дизайнера, които нямат равни в този бизнес. Именно той пръв се осмелява да сложи под въпрос разбирането за „ мъжко “ и „ женско “, освен посредством култа към моряшките облекла, които са в последна сметка унисекс, посредством полите и корсетите за мъже и строгите костюми за дами, само че и със самите модели, които дефилират на ревютата му – Андре Пейч, който/която взе участие по едно и също време и в мъжките, и в женските ревюта на Готие или Кончита Вурст, за когото/която дизайнерът шие театрални костюми и който/която закри едно от ревютата му, облечен/а с булчинска рокля. Отделно от това на подиума за Готие са дефилирали грозни, цялостни, остарели, ниски, странни, дребни, огромни и всевъзможни други хора. Готие – това са и корсетите, тренчкотите, това са прелестни тълкования на носии на всевъзможни етноси, а също и неизброимо количество костюми за филми или музиканти – от Мадона и Дейвид Боуи до Кайли Миноуг и Бой Джордж. Това също е нещо за отбелязване – в секцията „ Музи “ са подредени като аудитория дамите, вдъхновявали дизайнера през годините. Почти никой не липсва тук – от достопочтени дами като Катрин Деньов и Сюзи Менкес, няколко редакторки на “Вог ”, до модели и актриси от последните години, които също обожават дизайнера. Човек с толкоз доста приятелки не може да не е невероятен!

Останалото са облекла, а облеклата са неописуеми. Корсети и сака, закопчани с дребни кукички, ушити точно и красиво. Бродирани рокли и карирани костюми, тренчкоти и кринолини. Един свят, в който си коства да се изгубим. Сега обичам Готие още повече!

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР