Изложбата 120 години Храм-паметник Рождество Христово“ представя 29 табла с

...
Изложбата 120 години Храм-паметник Рождество Христово“ представя 29 табла с
Коментари Харесай

Експозиция с 29 табла разказва историята на Храм-паметник „Рождество Христово“ в село Шипка

Изложбата „ 120 години Храм-паметник „ Рождество Христово “ показва 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни фотоси на храма, прочут още като Златната черква на Шипка. Експозицията ще бъде открита на 7 августот 17:30 часа в Националния музей на образованието.

Събитието е част от съпътстващата стратегия на Национално честване Шипченска епопея и се провежда от Национален парк-музей " Шипка-Бузлуджа ", Областна администрация- Габрово и Национален музей на образованието. В изложбата се показват още текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и автограф на княза, Копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и други Показани са и две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „ Св. Преображение Господне “ и „ Св. Николай Чудотворец “.

За Храм-паметник „ Рождество Христово “:

Храм-паметникът „ Рождество Христово “ е издигнат в стила на съветските църкви от 17 век с присъщата богата детайлировка, обилна декоративност, обилие от архитектурно-художествени детайли. Състои се от централно тяло и кула-камбанария. Централното тяло е с правоъгълна форма, с пет огромни позлатени купола с кръстове на тях. В кулата-камбанария са инсталирани 17 камбани. Най-голямата от тях тежи към 12 т, а най-малката - 20 кг.

Теренът за градеж е определен от Олга Скобелева, а жителите на тогавашното село Шипка го подаряват. Строителството стартира през 1896 година по план на арх. Антоний Томишко.То продължава шест години и през 1902 година Храм-паметникът е тържествено открит.

Ценно произведение на приложното изкуство е иконостасът на храма. Той е богато декориран с растителни орнаменти и е напълно позлатен. На него има 83 икони, подарени от монаси-иконописци от атонския съветския манастир “Свети Пантелеймон ”.

Криптата на Храма-паметник е превърната в костница. В двете ѝ галерии са ситуирани 17 мраморни саркофага, в които са положени останките на воините, починали при защитата на прохода през август 1877 година, по време на Зимното шипченско стоене и в боевете край Шипка - Шейново през януари 1878 година На саркофазите са изписани воинските елементи, взели присъединяване в тези сражения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР