Изложба В търсене на звука ще бъде открита на 28

...
Изложба В търсене на звука ще бъде открита на 28
Коментари Харесай

Изложба “В търсене на звука“ показва фотоси на модели със слухови дефицити

Изложба " В търсене на звука " ще бъде открита на 28 ноември от 17.30 ч. в Етнографския музей. Организатор е Национален център за различна връзка " Ние ви чуваме " в съдействие с етно фотографа Асен Великов. Съвместно те реализират уникална за България поредност от пет обособени музикални фотосесии с присъединяване на непрофесионални модели с разнообразни слухови дефицити и жива музика от професионални реализатори на български фолклор.
Прочетете още
Снимките са направени в пет живописни места из страната в продължение на 6 месеца с родопска гайда в Копривщица (изп. Иван Балабанов, началник на гайдарски състав " Петко Войвода " ), с дудук в Стария Пловдив (изп. Иван Пейчев, ДФА " Филип Кутев " ), с гъдулка в с. Крушовица (изп. Деница Христова, ДФА " Филип Кутев " ), с тамбура в с. Свежен (изп. Християн Цвятков, фолк квинтет " Теодосий Спасов " ), с барабан в с. Яврово (изп. Генадий Рашков, фолк квинтет " Теодосий Спасов " ).

Заснетите осем модела позират в национални носии от разнообразни етнографски области, като част от костюмите са от персоналната сбирка на фотографа Асен Великов.

" Поканихме за фотосесиите нечуващи, с които се познаваме от години или ни бяха мощно предложени. Решихме да снимаме съгласно броя на участниците и съгласно професионалната ангажираност на музикантите. Понякога модел и музикант се оказваха от един роден край, и това предопределяше с носия от коя етнографска област да бъде фотосесията. Въпреки неналичието на прелиминарен сюжет, участниците доста бързо влязоха в роля, знаейки какво би трябвало да вършат, за нас остана единствено да ги помолим да тестват чувствата си без и с техническо средство, покрай инструмента, с досег до него или до изпълнителя ", сподели уредникът на изложбата Христина Чопарова, публицист с дълготраен опит и ръководител на съдружие НЦАК " Ние ви чуваме ".

Целта зад самодейността " В търсене на звука " е моделите – всички с друга степен на слухова непълнота – да бъдат в продан с музикалните принадлежности и да проверят как, по какъв метод реагират на звуците, ритмите и мелодиите от живо, директно звучене. Снимките, участващи в изложбата, са уловили тъкмо това взаимоотношение и тестване на акустичните благоприятни условия от хора, които отчасти или изцяло не чуват.

" Идеята за фотоизложба се яви като естествена последица от този музикален опит. Всяка фотосесия споделя една история, от която може да се направи независима галерия. При подбора на фотоси за тази обаче с Асен Великов се водехме от напълно друга концепция - не истории трябваше да описват фрагментите, а да покажат уловените прочувствени моменти от цялостното търсене на звука. Заслужаваше си всичко това да бъде показано пред необятната аудитория, поради идеята зад опита и вярата ни, че музиката като лечебно средство може да бъде ключ за пробуждане на „ спящи “ акустични нерви при хора със слухова загуба ", сподели още Чопарова.

21 пана от фотоизложбата " В търсене на звука " ще могат до бъдат видeни в салона на Регионален етнографски музей до 13 декември.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР