Изложба Сурва – летопис“ в памет на почетния гражданин на

...
Изложба Сурва – летопис“ в памет на почетния гражданин на
Коментари Харесай

В Перник откриват изложба „Сурва – летопис“

Изложба „ Сурва – летопис “ в памет на почетния жител на Перник Филип Седефчев ще бъде открита на следващия ден в 16:30 ч. в изложба „ При кмета “.

В нея ще бъдат показани картини, пластики, пана и плакати проследяващи разнообразни стадии от креативният му път, обединени от традицията, с която Седефчев е обвързван от детството си. Името на огромния художник е част от историята на Международния фестивал „ Сурва “, още от неговото първо издание през 1966г.
В своя над половинвековен креативен път Филип Седефчев работеше върху цяла палитра от пластични изкуства – живопис, керамика, статуя, гоблен, витраж, монументални изкуства, графичен и тримерен дизайн. Той остави стотици творби, които са мощно свързани с родните обичаи, природата и българската еднаквост. Сред тях и признакът на фестивала „ Сурва “.

От края на 60-те години стартира да работи върху цикъл от живописни и пластични произведения, обвързани с традициите на обичая Сурва и националната митология. Стилът му към този момент е по- украсителен, а облиците носят мощен алегоричен заряд. Цветовата гама се характеризира със размах и ярка изразност.

Автор е на над 300 постера, непокътнати знаци, гербове. Реализира голям брой монументални произведения в България и чужбина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР