Изложба със 181 предмета от царството на фараона Рамзес II

...
Изложба със 181 предмета от царството на фараона Рамзес II
Коментари Харесай

Златото на фараоните: Париж е домакин на изложба за египетските владетели

Изложба със 181 предмета от царството на фараона Рамзес II се открива в Париж. Сред експонатите е реставрирана погребална маска на египетския държател Аменемоп.
Това е невероятен обект, извънредно нежен, реставриран. Първоначално дървената опора на маската е изчезнала, тъй че трябваше да бъде възобновена, без да се повреди златния лист. Трудно е да се повярва, че този експонат в действителност е тук.
Доминик Фаро – куратор

Колекцията е измежду най-впечатляващите на античната египетска просвета, излагани в миналото във Франция. Илюстрира величието на Рамзес II, със зрелищни съоръжения.
Знаете ли, намираме се в свят, който е непрекъснато в придвижване. Това се усеща ненапълно като баланс, непроменяемост... Спокойствие. Древно и красиво е. Да си призная, побиват ме тръпки, макар че би трябвало да съм привикнал.
Доминик Фаро – куратор

Някои от експонатите са над 3000 години и за първи път се демонстрират отвън Египет.

„ Имаме много забележителни образци за бижута от Средното царство, от класическия интервал на античен Египет. Около 2000 г преди новата епоха – това е златният век на този вид бижута, наречени клоазон. Имаме цяла мрежа от златни листове, в които са вплетени скъпоценни камъни. Тюркоази, лапис лазули, аметисти – тях египтяните са считали за извънредно скъпи “, споделя египтологът Бенедикт Лойер.

През 2019 г галерия, отдадена на фараона Тутанкамон, притегли над 1.4 милиона гости.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР