Изложба с пощенски марки на Кирило-Методиевска тематика от територията на

...
Изложба с пощенски марки на Кирило-Методиевска тематика от територията на
Коментари Харесай

Националната библиотека прави изложба с пощенски марки за братя Кирил и Методий от Словакия

Изложба с пощенски марки на Кирило-Методиевска тема от територията на Словакия може да се види в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Представените експонати са основани през годините от началото на 20 век до момента. 

Над 10 пощенски марки са подредени в Националната библиотека. Най-ранната от тях датира от 1935 година и е дело на чешкия гравьор Бохумил Хайнц, обработил картина на светите братя от Ян Кьолер от 1912 година

„ Позоваването на наследството на Кирил и Методий се съдържа и в преамбюла на конституцията на Словашката република. Заветът има и до момента доста огромно значение за националната ни еднаквост. Има, несъмнено, и религиозно значение, културно значение. И ние подредихме една галерия, която документира завета на Кирил и Методий и в изкуството “, разяснява посланикът на Словакия у нас Мануел Корчек при откриването на изложбата. По думите му активността и наследството на светите братя свързва страната му и с други страни, измежду които и България.
 Българска телеграфна агенция
По време на събитието бе показана и словашката част от Европейския културен път на св. св. Кирил и Методий. „ Пътят на Кирил и Методий има за цел да увеличи осведомеността за общото европейско завещание посредством координирана мрежа от сътрудници от разнообразни европейски страни. Той способства за развиването на културното съдействие в цяла Европа, илюстрирайки общата ни просвета и завещание, свързани с наследството на св. св. Кирил и Методий. Като подобен, маршрутът също по този начин дава платформа за междукултурен разговор, взаимно почитание, обществено доближаване и съгласие, реализирано посредством просвета, туризъм и изкуство. В същото време той предизвиква европейските полезности, по-специално демокрацията и правата на индивида, в това число правото на достъп до просвета за всички “, гласи оценката на Съвета на Европа за културния път, част от който е и в България.
 Българска телеграфна агенция
„ Развитието на културния туризъм няма по какъв начин да не се обвърже с наличието на библиотеките и тъкмо затова тук е мястото да поговорим за тази прелестна концепция “, разяснява и доцент доктор Красимира Александрова, шеф на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР