Изложба по повод юбилейната 120-годишнина от създаването на първата фабрика

...
Изложба по повод юбилейната 120-годишнина от създаването на първата фабрика
Коментари Харесай

Дефиле на булки и изложба на ретро булчински аксесоари в Асеновград

Изложба във връзка юбилейната 120-годишнина от основаването на първата фабрика за изкуствени цветя " Христо Ковачев - Манийката " бе проведена в Асеновград. Предприятието е съществувало до 1912 година То е било първото с такова произвеждане в България, а съгласно някои създатели - и на Балканския полуостров.

 Близо 200 булки обагриха Асеновград в бяло (СНИМКИ) Близо 200 булки обагриха Асеновград в бяло (СНИМКИ)
Близо 200 дребни момиченца, облечени като булки, украсиха Градския парк на Асеновград. Всяка година на Еньовден в града се организира любов...
Дейността на фабриката се е разраснала бързо и за малко време е спечелила известност. Фирмата е имала представителства и в други градове, търгувала е даже и в чужбина. Именно от там са взаимствани хрумвания, измежду които технологията на производството на изкуствени цветя. По-късно измежду изделията са и червила, украси за дома, венци и други типове аксесоари. Само няколко години след основаването си, фабриката претърпява банкрут. Наследниците на Ковачев обаче не престават традицията по произвеждане на изкуствени цветя.

След измененията през 1989 година негови внуци откриват едно от първите булчински ателиета в Асеновград, кръщавайки го на дядо си. Така, производството на аксесоари стартират да отстъпва пред това, на роклите. Впоследствие стартират да се отварят от ден на ден фешън къщи за, с цел да се стигне до през днешния ден, когато Асеновград се слави, като градът на булките.

 Роклите на дребните булки в Асеновград - семпли, само че красиви (СНИМКИ) Роклите на дребните булки в Асеновград - семпли, само че красиви (СНИМКИ)
Повече от 300 калиници шестваха по улиците на Асеновград в празничния Еньовден. Обичаят в града дребни девойки да се обличат като булки...
Експозицията е подредена в Историческия музей. Тя ще остане там до декември месец. Сред експонатите могат да се видят достоверни изкуствени цветя, непокътнати от първата фабрика на Христо Ковачев. На вниманието на посетителите са и две ретро булчински рокли и други предмети, свързани с историята на предприятието. " Посланието на събитието е да кажем на асеновградчани, че би трябвало да се гордеят. Защото Асеновград е единственият град в България, който по този начин сполучливо развива този бизнес. Това е и естетическа приятност за всички нас и дано и отсега нататък да бъдем първенци ", сподели за уредникът в музейната институция Надя Янкова.

Откриването на изложбата бе предшествано от фешън дефиле на булчински рокли от известни асеновградски дизайнери. Пред постройката на Исторически музей - Асеновград в ревю моделите показаха съвременни тоалети за булки и публични вечери.

 Ето тези 2 зодии са най-откачените булки Ето тези 2 зодии са най-откачените булки
Сватбата е един от най-прекрасните моменти за една жена. Всеобщ факт е обаче, че организирането на женитба може да подложи на тестване...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР