Изложба на Севда Потурлян ще бъде открита на 1 септември

...
Изложба на Севда Потурлян ще бъде открита на 1 септември
Коментари Харесай

Монтанската галерия „Кутловица“ отваря врати за приказния свят на Севда Потурлян

Изложба на Севда Потурлян ще бъде открита на 1 септември от 17:30 ч. в изложба „ Кутловица “ – Монтана.

Авторката показва 20 свои произведения - най-вече живопис с маслени бои и акварели. Те са основани в интервала 2015 - 2022 година. Изложбата се реализира с поддръжката на Национален фонд просвета. Тя ще остане в залата на бул. „ Трети март “ 64 доникъде на месеца.



Стилът на Севда Потурлян, която твори в руслото на наивизма и експресионизма, е неповторим и отличим. Топлите багри, които доминират в творбите й, основават задушевната атмосфера на един имагинерен свят. Авторката има дарба да открива лирика и обаяние в видимо прозаични кътчета и елементарни сюжети. Произведенията й се отличават с нюх към детайла. Обобщавайки креативните си търсения художничката споделя: „ Стремя се да сътворявам едни топли светове. Човек като че да влиза в пространството на картината и да му се желае да обитава дълго там. Всъщност пробвам се да възпроизвеждам хубостта на заобиколното, с цел да видят хората, че живеят в някаква " приказка "! “



Севда Потурлян е родена през 1971 година Тя е приключила компетентност „ Книга и печатна графика “ в Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници. В креативната й биография са включени 12 независими изложения в престижи родни галерии, в Холандия и Франция. Участвала е в десетки общи изложения, национални и интернационалните пленери и симпозиуми в България, Северна Македония, Сърбия.



Севда Потурлян е носителка на награди от разнообразни състезания. Сред оценките й са Награда за млад създател на Първото биенале на дребния формат в Плевен през 2002 г.; Втора премия в състезанието за живопис на Schminke &Co, изложба Credo Bonum през 2006 г.; Почетна грамота в раздел Графичен дизайн на Националната галерия „ Изкуство на българската книга " през 2006 г.; Награда на спонсорите Trace на Първото квадринале на живописта „ Митове и митове на моя народ " през 2004 г.; Втора премия на Международното биенале на миниатюрата VoVa MiniArt през 2015 г.; Награда на спонсорите Сиела Норма на Второто национално триенале на живописта „ Мостове “ – Габрово, 2021 година и др.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР