Изложба на открито, посветена на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

...
Изложба на открито, посветена на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание
Коментари Харесай

Изложба в Хасково: 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Изложба навън, отдадена на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание и ролята на хасковските четници и воеводи в него, беше показана през днешния ден в Хасково, оповестиха от локалната власт.

Изложба в Хасково. Снимка: Община Хасково

„ Това е втората галерия от поредицата „ Хасково в спомените “. Тя се отличава от останалите експозиции с това, че концепциите постоянно са на наши съграждани, а реализацията е взаимна с общината. Първата експозиция беше във връзка Деня на храбростта. Тогава фотосите бяха предоставени от Иса Агушев. Сега, във връзка 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, предизвикването пристигна от Георги Станков “ , сподели при откриването на изложбата кметът Станислав Дечев .

„ За присъединяване на хасковските воеводи и четници в това въстание би трябвало да се знае. Трябва да се помнят и нашите смели воеводи като Тане Николов и ролята им в организирането на въстанието “, сподели още градоначалникът. Той благодари на Георги Станков за самодейността и за отношението му към историческото минало на града ни .

„ Хасково е необикновен град, тъй като има доста потомци на тракийски и македонски бежанци. И тази галерия е знак на респект към нашите съграждани, намерили избавление тук. Хасково е дал не малко четници в Македония и Тракия. Тане Николов, неговият племенник Мамин Кольо и редица други мощни мъже са се сражавали в Илинденско-Преображенското въстание. Много значимо е да отбележим, че първородният наследник на видния държавник Нестор Марков-Марко Марков, едвам 23-годишен отпътува да се бие в Македония и умира там “ , описа още Георги Станков.

Имената на македоно-одринските революционери от Хасково са изписани на едно от паната. Върху останалите са отпечатани фотографии на българските чети и воеводи. Всички те, обединени в изложбата „ Хасково в спомените “, ще останат в центъра на града през август.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР