Изложба, концерт и документален филм в Бургас в памет на

...
Изложба, концерт и документален филм в Бургас в памет на
Коментари Харесай

Вижте Златния орфей на Тончо Русев в уникална изложба в НХК

Изложба, концерт и документален филм в Бургас в памет на огромния композитор и музикант 

Експозиция с персоналните движимости на огромния български музикант и композитор Тончо Русев бе открита през днешния ден в Бургас. Тя е подредена във фоайето на Културен дом НХК и беше открита публично от кмета Димитър Николов.

Инициативата е във връзка 90 години от рождението на композитора, като, с изключение на изложбата, включва документален филм и концерт с безконечните му песни.

Градоначалникът благодари на фамилията на Тончо Русев, че са приели драговолно тази на Общината. 

„ Преди всичко Бургас е нравствен и културен град. Творчеството на огромния Тончо Русев, това, което той е основал през години, няма да бъде забравено “, сподели Николов при откриването на изложбата. 

Въпреки огромното предпочитание на фамилията да участва персонално на откриването на изложбите, това не се случи. Поводът обаче е извънредно благополучен. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прелестна дъщеричка, която е кръстена на своя прародител – Антония.

 



Част от изложбата е пишещата машина на Тончо Русев, тромпетът му и пианото, което фамилията подари на Бургас. Посетителите на експозицията имат опцията да прегледат част от персоналната сбирка от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голямо място в експозицията заемат и премиите на Точно Русев – от " Златния Орфей ", премията от Токио, държавни и военни оценки и още десетки статуетки и призове.
Днес на площад „ Тройката “ бе ситуирана и галерия от фотоси от разнообразни интервали в живота на композитора. Връчването на награди и оценки, запечатани мемоари с сътрудници и другари, работни визити в страната и чужбина, са единствено част от забавните моменти, които ще могат да се проследят на особено направените пана.

Всички движимости, фотоси, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от фамилията на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева - брачна половинка на Точно Русев, Албена Русева (дъщеря) и Елена Хаджистоянова (внучка) в Бургас, особено за „ НЕЗАБРАВА “ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите отдадени на честването, дойдоха всички грижливо събирани и защитавани предмети и фотографии, част от живота на огромния композитор.

По мотив честванията на „ НЕЗАБРАВА “ – 90 години от рождението на Тончо Русев, Българската национална телевизия дава за безвъзмездна прожекция музикално-документалния филм „ Пътуване с песента “, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зрителна зала „ Тончо Русев “, културен дом НХК.
Напомняме ви и за концерта със златните шлагери на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния спектакъл при вход свободен.

На сцената ще се качат надарени реализатори, родом от Бургас или свързани с него, които ще вземат участие в един празник, отдаден на музиката. В афиша са имената на " Фортисимо ", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел последователност и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, отдадени на композитора, включваща непрекъсната експозиция в културен дом НХК, изложбата на пл. „ Тройката “, концертът в Летния спектакъл, ще приключи с направа и печатане на музикална школа с новите аранжименти, азбучник и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските учебни заведения на 1 ноември - Ден на националните будители.
Проектът „ НЕЗАБРАВА “ – 90 години от рождението на Тончо Русев се осъществя от Община Бургас с финансовата поддръжка на Министерството на културата, в партньорство с Българска национална телевизия. Концертът на 1 септември ще бъде записан от екип на Българска национална телевизия и ще влезе в Златния фонд на малкия екран.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР