Излизането на сестрите на площада беше прибързано, защото не изчакаха

...
Излизането на сестрите на площада беше прибързано, защото не изчакаха
Коментари Харесай

Здравната вноска трябва да се вдигне, смята директорът на Пирогов

Излизането на сестрите на площада беше преждевременно, тъй като не изчакаха подписването на Новия Национален рамков контракт, който дава по-добри условия за здравните експерти идващите години. Това разяснява пред Българска национална телевизия шефът на Пирогов Асен Балтов.

" Може би зад тях стои някой, за който ние не знаем и което ще стане ясно след време ", добави той. Балтов разяснява и обстоятелството, че сестрите са показали лечебни заведения, където има корупция и допустимо ли е Пирогов да е измежду тях.

" Ако в Пирогов има злоупотреби, аз ще си понеса отговорността. Сигурно някъде се прави нещо, което е на ръба, само че не се злоупотребява. В болница, където нямаш време да се разминеш, няма място за огромни злоупотреби, евентуално става дума за дребни лечебни заведения. Може би ще се покаже, че едни и същи пациенти са одобрявани няколко пъти през годината, с цел да се попълни численост ", изясни шефът на Пирогов.

Балтов счита, че " прилична заплата " за здравна сестра, въпреки всичко съгласно натовареността на мястото, което работи и съгласно стажа, би трябвало да е към 2000 или 1500-1800 лева

Директорът на Пирогов разяснява и тематиката с шефа, за който КТ Подкрепа разгласи, че получава 100 000 лева заплата - " става дума за един предприемач, който е лекар и има голям брой лечебни заведения, който има подобен дял, разпределен най-после на годината и това не е ненормално, когато си притежател, а не шеф на няколко лечебни заведения. " Това е доста тежък популизъм ", сподели Асен Балтов.

По думите му новият групов трудов контракт е обективен, само че е мъчно за дребните лечебни заведения - " там, където няма пациенти, няма по какъв начин медиците да получават огромни заплати ".

Според него би трябвало преструктуриране и вливане на няколко лечебни заведения, които да лекуват дружно пациенти.

" Ако се влеят 1/3 от лечебните заведения в по-големи структури, ще се работи по-качествено и за по-добри хонорари ", счита Балтов.

Той разяснява и тематиката със здравните вноски. Според него здравната вноска в България е дребна: " При промяната преди години концепцията беше тя да стане 10-12%, само че това не се случва, тъй като политиците не вземат това решение, а те би трябвало да го създадат ", сподели шефът на Пирогов.

Той даде образец с Германия, където отиват 14.6%, а 8% взема страната.

" Ако желаеме да се случи нещо по-добро за нашите пациенти, вноската би трябвало да се вдигне ", сподели Балтов, който бе безапелационен, че НЗОК не се източва.

Д-р Асен Балтов разяснява и положението на Пирогов, като заяви, че за идната година 5 огромни клиники в болничното заведение ще бъде реновирани. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР