Излишъците, за които говори бившият финансов министър Асен Василев по

...
Излишъците, за които говори бившият финансов министър Асен Василев по
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Излишъците, за които говори бившият финансов министър Асен Василев, са подвеждащи

Излишъците, за които приказва някогашният финансов министър Асен Василев по средата на годината, са подвеждащи. Това съобщи в изявление за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по стопански и обществени политики. Той означи, че действително до последните два месеца на годината страната е на остатък, само че през ноември и декември стартират огромни разходи.

„ Наистина през юли видяхме този огромен остатък от 1,5 милиарда лева, само че той доста бързо ще бъде стопен през идващите месеци поради актуализацията на бюджета, която беше направена. Веднага се заложиха доста великодушни обещания. Половин милиард към общини, повдигане на работни заплати в обществения бранш, други разноски, които по този начин или другояче стопяват тези огромни остатъци, които ги няма ", съобщи икономистът..

Проблемът е, че в стопанската система има цикли.

„ Има моменти, в които всичко пораства, и моменти, когато потегля надолу. Ние влизаме в цикъла, когато стопанската система потегля надолу. Причините са доста. Имаме доста сериозна външна икономическа рецесия. Германия дефакто е в криза, енергийна, инфлационна и мигрантска рецесия, война. Увеличихме разноските извънредно доста, само че приходите стартират да стагнират, а в един миг могат и да спаднат. Ето го дефицитът, който се оформя ", уточни Кузман Илиев.

Според него служебният министър на финансите е предизвестил за тези големи обещания, и е бил камбаната. „ Големият въпрос, пред който сме изправени, е, дали ще продължим да действаме по този начин популистки, късайки синджира на рационалното харчене и отивайки към едни доста огромни равнища на недостиг, или ще стартираме да мислим по какъв начин да стопяваме тези дефицити ", съобщи той.

Кузман Илиев счита, че имаме три благоприятни условия: " Да вдигнем налозите, с цел да запълним дупката. Това е проблем, тъй като ще смажем българския бизнес в допълнение, той ще стане неконкурентоспособен; можем да вземем още дълг, с цел да запълним тази дупка. Това значи още веднъж да оставим проблемите в бъдещето, когато още веднъж ще би трябвало да вдигнем данъците; да усъвършенстваме разноските, което е най-разумното. Следващият бюджет да не е с тези рекордни разноски, само че това е доста мъчително политически. "

„ Няма политик, който да направи това нещо сега. Напротив, задават се плаващи болшинства и едни доста неразбираеми конфигурации, което в действителност значи, че няма кой да си постави главата и да направи мъчителното. По-скоро ще се плъзнем към взимането на нов дълг и повдигането на налози - и двете са доста нездравословни ", предвижда Илиев.

Той отхвърли като голословно изказванието, че огромният недостиг от 11,3 милиарда лева ще бъде изработен за покупката на на ниска цена съветски природен газ, както настояват от „ Продължаваме промяната ".

„ Това твърдени е една шегичка на Асен Василев, който в последно време сподели едно извънредно умеене да основава лична финансова действителност и да я пази много решително без да има параленост с обстоятелствата ", акцентира Илиев.

Той напомни, че в средносрочната прогноза на МФ доста ясно се изяснява от кое място идва този голям недостиг.

„ Това са разноски и задължения, които ние поемаме с актуализацията на бюджета. Учудваме се, тъй като господин Василев подхожда по този начин и не може да излезе да обори фактически ли пенсиите би трябвало да са с 3,8 милиарда повече за следващата година. Да каже за съответни обстоятелства. Да каже в действителност ли сумата от 1,5 милиарда лева за нарастване на заплатите не съществува. Това с съветския газ е заигравка, някаква политическа дъвка, която сега по-либералната част от българското общество желае да слуша за това, че някой вкарва България в газова орбита, а не желае да се приказва всъщност. Това не прави чест на Асен Василев ", безапелационен е Кузман Илиев.

Той не счита, че думите на служебния финансов министър са и някакъв тип заплашване.

„ Няма никакво заплашване, а едно доста навременно информиране на българското общество. Нарушаваме един необявен консенсус, който се случва в България след 1999 година, откакто сме претърпели всички банкрути и драмите на хиперинфлацията. Този консенсус гласи на всекидневен език по този начин: Караме, финансовата непоклатимост я пазим, тъй като ние сме дребна отворена стопанска система. На запад като кихнат, ние кашляме надълбоко. А в този момент се случва следното. Асен Василев счита, че финансовата непоклатимост пречи на България да се развива. Скъсахме синджира на финансовата непоклатимост и към този момент сме като отвързани ", съобщи Илиев.

Той вижда в срастването на бизнеса с страната един тип икономическо фашизиране.

„ Звучи самоуверено и ужасно. Но дано си напомним какво е правил Мусолини - страната е взела участие във всички бизнеси. В момента българският бизнес е заставен да чака, че има някаква помощ от страната, която ще заплаща всичко над 250 лв. за мегаватчас в бранш енергетика ", изясни Илиев и предизвести: „ Ако не създадем една прогнозируема среда в бранша на енергетиката, в случай че не си държим доста крепко колана на фискалната каручка, тя ще се ускори и падне в пропастта ".

Според него може би няма да изпаднем в криза до края на годината.

„ Фактът е, че през последното тримесечие всички икономисти и МФ чакат едно съществено закъснение на стопанската система, следващата година още по-чувствително. За криза е мъчно да се приказва. Но дано не се заблуждаваме: няма по какъв начин главните ти стопански сътрудници, моторът на Европа - Германия, да влезе в една доста тежка обстановка, в която се затварят предприятия и половината от семействата не знаят дали ще студуват през зимата, и България да не бъде ударена доста тежко ", сподели той.

Кузман Илиев прикани да не изпадаме в крайни положения, а да предприемем ограничения. Една от най-важните е да съблюдаваме финансовата дисциплинираност.

„ Ако не съблюдаваме тази дисциплинираност, може да се окажем в положение на ликвидна рецесия. Само тази година имаме да наберем един дълг, с който да покрием недостига и да изплащаме падежиращи лихви от 10 милиарда лева Около 1,8 милиарда към този момент са набрани. Това значи, че за последното тримесечие би трябвало да вземем 8 милиарда лева Но ще ги вземем на пазара при висока рента, тъй като изпуснахме да го създадем при започване на годината, когато лихвите бяха ниски. Асен Василев трябваше да то направи прозорливо ", означи Илиев и добави, че подобен е бил и методът при газа, където не сме подсигурили още през март дълготрайни контракти с снабдители, разнообразни от „ Газпром ".

„ Най-правилното в тази среда на голям брой рецесии е да сме единни, да не политизираме, да не приказваме по какъв начин дефицитът ще пристигна, тъй като ще се купува газ, а в действителност сме го заложили безусловно обективно този недостиг. В нашето общество би трябвало да се завърне здравият разсъдък. Ние сме научили едни уроци през 90-те години и тези уроци са, че в случай че си прекомерно фискално разхитителен, плащаш доста висока цена със изгубени генерации. Трябва да сме доста по-разумни от нашите западни сътрудници, тъй като имаме доста по-малко право на неточности ", акцентира Кузман Илиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР