Изкуството пленява човечеството от хилядолетия — най-ранното открито досега произведение

...
Изкуството пленява човечеството от хилядолетия — най-ранното открито досега произведение
Коментари Харесай

Пресечната точка между технологиите и изкуството

Изкуството пленява човечеството от хилядолетия — най-ранното намерено до момента произведение е скална рисунка на съвсем 45 хиляди години, открита в пещера в Индонезия. Не от през вчерашния ден то се употребява и с користни цели. И въпреки към момента обществото да не е достигнало до единогласие дали изкуството може да бъде несъмнено като обособен капиталов клас, то картините на старите майстори безспорно притеглят внимание освен поради художествените си качества, само че и поради способността им да резервират и усилват цената си.

Така единствено през 2020 година международните продажби на изкуство и антики трансферира главозамайващите $50 милиарда Сумата е впечатляваща, само че в действителност е с 22% по-малка по отношение на миналата година — спад, който се дължи на локдауните и затворените галерии. Привлекателността на този вид инвестиция се крие частично и в желанието на заможните да диверсифицират портфейла си — изключително с активи, които не са корелирани с фондовите пазари.

Придобиването на изкуство за облага не идва и без своите провокации: висок риск, ниска ликвидност, липса на бистрота и регулации. Изкуството не генерира и парични потоци, а разноските за предпазване и застраховка от време на време се оказват прекомерно високи.

Така се счита, че вложенията в изкуство са занятие единствено за непристойно богатите. Технологиите обаче имат капацитета да трансформират и това.Сред най-горещите финансови тематики през последните седмици и месеци е NFT — или незаменяемите токени. Вероятно сте чули, че актьорът Beeple съумя да продаде посредством търг напълно цифрово произведение на изкуството за $69 млн. Без да влизаме в детайлности по отношение на технологията, NFT е способ за засвидетелствуване на собствеността на картината посредством блокчейн.

Дигитализацията на изкуството е разумна последваща крачка, поради че все по-голяма част от живота ни към този момент е формирана от нули и единици. Тенденцията отстранява и някои от провокациите пред съхраняването на изкуство, които отхвърлят недотам заможните вложители — високите разноски за поддръжка и застраховка, като също така NFT позволяват със размах и казуса с подправените копия. И всичко това прави вложенията в изкуство по-достъпни за необятната аудитория.Но, несъмнено, първичната цел на творбите на изкуството не е да вършат пари, а да служат за себеизразяване на актьора и за приятност на притежателя. При цифровото изкуство се нуждаем от цифрова среда, посредством която да се любуваме на картините.

Така намираме път до другата страна на уравнението, където софтуерните нововъведения също не стопират. Ярък образец за новата пресечна точка сред изкуството и технологиите е... един тв приемник. Но не какъв да е, а на дългогодишния водач в промишлеността Samsung.
 Снимка 527684
The Frame е добре прочут и в България — евентуално единственият, за който думите " хубав тв приемник " не се отнасят единствено за качеството на картината, само че и за самия него. Моделът е част от гамата lifestyle тв приемници на софтуерния колос, като в нея намират място и други аванградни оферти като The Serif с 360-градусов дизайн; The Sero, който може да се завърта от хоризонтална във отвесна позиция; The Premiere, който пресъздава киносалона вкъщи и The Terrace, който е основан да се употребява навън.

Гамата следва дългогодишната традиция на Samsung да " пречупва " към този момент познатата визия за тв приемник - просто кутия с екран - и да изненадва със самоуверен дизайн. Изглежда, че тази тактика носи и първото място на компанията на пазара към този момент 15 години. Именно през 2006 година бе показан тв приемника Bordeaux. Вдъхновен от формата на чаша за вино, той даде началото на нова епоха в дизайна на тв приемниците и донесе над милион продажби за шест месеца. Последваха го модели с закривен екран — и даже с подобен, който може елементарно да се извива или да се връща в изцяло плосък. Както и модели, които " оцветяват " стената зад себе си, с цел да подсилят преживяването.

С напредването на технологиите на пазара излязоха и свръх минималистични модели като тези от настоящата. Изчистеният и съвременен дизайн се дължи на съвсем безрамковият дизайн, който покрива 99% от тялото на тв приемника.

Картина или тв приемник?

Но когато приказваме за изкуство и технологии, The Frame изпъква най-ярко. Моделът, както се подразбира от името му, е планиран да наподобява като рамка на картина и в случай че не знаете, че е тв приемник, е допустимо и да не го разберете до момента в който не бъде включен.

С концепцията, че би трябвало да пасне на разнообразни усети на потребителите и разнороден интериор, The Frame разполага с персонализируеми рамки — пет от Samsung и още доста от външни компании. Самите рамки се оферират в няколко цвята и стила, а промяната им е лесна, защото се закрепват за тв приемника с магнити.
 Снимка 527686
За да се впише идеално на всички места, тв приемникът може да бъде подложен на стената, на статив или на стойка. С ширина от едвам 2,5 см и опцията за Slim Fit Wall Mount The Frame стои компактно до стената и мъчно се разграничава от картините към него.

Външният тип не е всичко. Привлекателността на модела идва и от по този начин наречения Art Mode. Той се включва, когато не гледаме телевизия и демонстрира сбирка от над 1 400 разнообразни картини — от разнообразни художници, столетия, стилове. Пълните благоприятни условия на Art Store се отключват с абонамент, само че Samsung предлага и безвъзмездна начална версия. Любопитна е и способността на Art Store с времето да научава какви са усетите на потребителите и да предлага нови произведения.

идва и с цели 6GB вътрешна памет, които, по калкулации на Samsung са задоволителни за към 1 200 от персоналните фотоси и фотографии на потребителите в UHD качество.
 Снимка 527688
Моделът впечатлява и като тв приемник. Той се предлага с размер от 55 ", 65 " и 75 " с 4К резолюция и технологии за най-хубавата допустима картина като Quantum Dot. Красотата не значи и липса на разум — The Frame е тъкмо толкоз smart, колкото и другите модели на компанията с помощта на SmartThings приложението. И поддържа функционалности като Multi View, с която по едно и също време могат да се демонстрират два потока наличие. Както и Mobile Mirroring, с която наличието от телефона се предава незабавно върху тв приемника.

The Frame е и по- " зелен ". В него е вграден датчик за придвижване, който разпознава по кое време има някой в стаята. Ако няма никого, той се изключва, с цел да пести сила. Сензорът за бляскавост пък разпознава околната светлина и балансира освен яркостта, само че и цветовия звук — като по този начин по едно и също време пести електрическа енергия и придава натурален тип на изкуството.

Дистанционното ръководство пък се зарежда от светлина — без значение дали слънчева или от лампата. Има опция и за зареждане с USB. Технологията ще спести 99 млн. ААА акумулатори за период от 7 години, пресмятат от Samsung.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР