Изкуството на войната е един от най-древните военни трактати в

...
Изкуството на войната е един от най-древните военни трактати в
Коментари Харесай

Изкуството на войната в наследството на Сун Дзъ

Изкуството на войната е един от най-древните военни трактати в света, който разказва елементи от изкуството на тактиката. То е написано от Сун Дзъ - боен пълководец, който е живял в Китай през VI век преди новата епоха. Изкуството на войната е най-големият му и прочут книжовен труд.

Въпреки че Изкуството на войната е книга, ориентирана към войната, и няма огромна връзка със актуалния живот на елементарния човек, съгласно експерти може да се твърди сигурно, че това е най-хубавият справочник по тактика, писан в миналото.

Изкуството на войната е най-голямото завещание на Сун Дзъ, което е останало за хората от целия свят и доста негови мисли, написани в тази книга, са настоящи и през днешния ден. В Изкуството на войната се преплитат философия, изкуство и просвета за водене на война по този начин, че да победиш.

Сун Дзъ е бил занаятчия на късия израз и тъкмо и ясно е споделил какво би трябвало да се прави, с цел да излезеш победител освен от борбата, само че и от войната. Според Сун Дзъ цялото военно дело се основава на заблудата.

 Изкуството на войната

Когато можеш да нападнеш, би трябвало да наподобява, че не можеш. Когато се впускаш в начинание, би трябвало да изглеждаш бездействен. Когато си близо, би трябвало да внушиш на врага, че си надалеч. А когато си надалеч — да му внушиш, че си близо.

Мъдрите мисли на древнокитайския пълководец с триумф са прилагани в от предприемачи, които са изпитвали компликации по време на тежки договаряния. Други препоръки на Сун Дзъ за победа във войната гласят: Ако съперникът ти е с избухлив манталитет, опитвай се да го раздразниш. Нападай го, където е неопитен. Явявай се, където не те чака.

Много от препоръките на Сун Дзъ се употребяват от хора, които би трябвало всеки ден да излизат спечелили от борби с съперниците си. Сун Дзъ е считал, че военната тактичност е като водата.

Естественият път на водата е не да се задържа нависоко, а скоростно да се стича надолу. Така е и при войната: би трябвало да се изплъзваш от това, що е мощно, и да се устремяваш към това, що е едва.

Според Сун Дзъ най-голямото достижение е да пречупиш съпротивата на врага, без да ти се постанова да водиш каквито и да било борби. Великият пълководец е бил уверен, че с цел да постигнеш победа над съперника си, би трябвало да използваш тактика и дипломация и едвам по-късно - офанзива на съперника, в случай че първите два метода не са подействали.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР