Изкуството е сред малкото произведени от човек продукти, чиято цена

...
Изкуството е сред малкото произведени от човек продукти, чиято цена
Коментари Харесай

Колко струват едни от най-скъпите картини в света?

Изкуството е измежду дребното създадени от човек артикули, чиято цена с времето се подвига и цената пораства. Е то какъв брой костват едни от най-скъпите картини в света:
„ Мона Лиза “

Много хора евентуално биха се съгласили, че „ Мона Лиза “, нарисувана от майстора на Ренесанса Леонардо да Винчи , е скъпа. Поставянето на цена на шедьовър е съвсем невероятно, само че през 1962 година „ Мона Лиза “ е била оценена на 100 млн. $, най-високата по това време. В наши дни това е към 700 млн. $, което я прави най-скъпата картина.
 Мона Лиза Guliver/Getty Images
„ Кога ще се ожениш “

През втората половина на XIX френският художник Пол Гоген се мести да живее в Таити. Вдъхновен от острова и дамите, Гоген рисува най-голямата си творба „ Кога ще се ожениш “. През 2015 картината, изобразяваща две таитянки, е продадена на търг за 300 млн. $, което я трансформира в най-скъпата творба, която в миналото е била продавана.

„ Картоиграчи “

Пол Сезан е живописецът, който реализира връзката сред импресионизма и кубизма. В края ХIХ век той рисува поредицата от пет картини, отдадена на играта на карти, озаглавена под общото име „ Картоиграчи ” . За петте картини са театралничили елементарни хора, като фермери, служащи и селяни. Най-известната е последната картина от поредицата. През 2011 тя е била продадена за 269 млн.долара По това време това е била най-скъпо продаваната картина.-->

„ Алжирски дами “

В продължение на 2 години (1954-1955) Пабло рисува 15 картини от серията „ Алжирски дами “ , маркирани по азбучен ред от А до О. Последната, 15-та версия на Пикасо, е една от най-скъпите негови картини. През 2015-а тя е била продадена на търг за малко над 176 млн.долара. Творбата се счита се за един от най-големите шедьоври на Пикасо.
 Пикасо Guliver/Getty Images
„ Полегнала гола жена “

Една от най-скъпите картини в миналото е рисувана от италианския художник Амедео Модилиани през 1917-1918. Представлява гола жена, лежаща на фона на пурпурен декор и е една от най-известните картини на Модилиани. Продава се на 9 ноември 2015 година за 170,4 милиона $, надхвърляйки прогнозата от 100 милиона $. Гордият притежател на тази картина е милиардерът Луи Йикян, някогашен водач на такси, който е основал два частни музея в Шанхай.

„ Сън “

Пабло Пикасо е най-купуваният, най-скъпият, само че и най-краденият създател в света. Картината „ Сън “ изобразява Мария-Тереза Уолтърс, описвана от биографите като държанка, модел и муза на художника. Твърди се, че в продължение на дълги години той е издържал финансово нея и щерка ѝ. Картината е продадена за 155 млн.долара.

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР