Изкуствено създаден дъжд вероятно е причинил невижданата буря, която удари

...
Изкуствено създаден дъжд вероятно е причинил невижданата буря, която удари
Коментари Харесай

Изкуствен дъжд наводнил пустинния Дубай!

Изкуствено основан дъжд евентуално е предизвикал невижданата стихия, която удари Обединените арабски емирства във вторник. Тя наводни големи площи в цялата страна, а един човек почина.

Водата заля даже най-важния търговски и финансов център на емирствата - столицата Дубай. Летището там е едно от най-натоварените в света. Оттам оповестиха в сряда, че полетите още страдат от “значителни разстройства ”.

Наводненията провокираха безпорядък за жителите, привикнали на непрекъснато топло и изсъхнало време. Училищата бяха затворени, хората работеха от у дома и бяха посъветвани да не излизат. Заради безводието в региона управляващите нарекоха случилото се “дъждове на положителното ”.

Тъй като липсва дренажна инфраструктура, която да отводнява при дъждове, водата навлезе в домове и подземни паркинги, остави някои здания без електричество, срути по-малки постройки и наводни мол. На фрагменти в обществените мрежи се вижда по какъв начин необикновени розови светкавици озаряват небето.

Освен жертвата в ОАЕ, в прилежащ Оман се оповестява за минимум 18 починали.

Регистрирани са рекордни превалявания с 254 мм, паднали за по-малко от 24 часа в Ал Айн, град на границата с Оман. Това е безспорен връх не просто откогато е основана страната през 1971 година, а откогато се води статистиката през 1949 година

Според метеоролога Ахмед Хабиб проливните дъждове в пустинната страна са частично резултат от така наречен засяване на облаци. През 2002 година ОАЕ започнаха интервенции по засяване на облаци, с цел да се оправят с проблемите, свързани с водоснабдяването.

Липсата на дренажи и канализация тук-там обаче не за първи път провокира наводнения.

Хабиб си изяснява потопа с обстоятелството, че Националният метеорологичен център е изпратил минимум седем самолета за засяване на облаци с химикали от летище Ал Айн сред понеделник вечерта и вторник следобяд, с цел да се възползва от конвективните облачни формирания.

Тази техника включва разпространяване на химикали и дребни частици - постоянно естествени соли като калиев хлорид - в атмосферата, с цел да се провокира повече дъжд от облаците. В случая обаче обстановката е излязла от надзор.

" Такава стихия в Персийския залив е незапомнена. Проблемът сега е на летището и се състои в това, че има доста хора с изпуснати самолетни връзки. Иначе Дубай е на 90% възобновен ", съобщи началник Силвена Роу за потопа, минал преди дни в емирството.

Тя изясни пред Би Ти Ви, че е съумяла да дойде в арабската страна с 6 часа забавяне на единствения полет, сбъднат след бурята.

" Цялото летище е изсъхнало, само че тук-там има пясък, въздухът е доста пресен след този дъжд. Има затворена автомагистрала, по тази причина няма коли и е доста умерено. По някои улици има изоставени мазерати, ламборгини и какви ли не, които са заседнали по време на наводнението.

Вече централен Дубай е добре, само че в периферията не е по този начин. Но при такава огромна стихия каквато и инфраструктура да има, тя няма да издържи. Няма метод тази кошмарна стихия да е от засяване на облаци. Вярно е, че засяват, само че по малко и постоянно предизвестяват. Тук се строи с рани покриви, само че в този момент има доста арестувана вода. - очевидно би трябвало трансформират нещо. Аз съм от 10 година в Дубай и чувствам смяна в климата ", добави началник Роу.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР