Изкуственият спор между Македония и България имаше за цел да

...
Изкуственият спор между Македония и България имаше за цел да
Коментари Харесай

Петър Богоески: Договорът между България и Македония промени регионалната политика на Балканите

Изкуственият спор сред Македония и България имаше за цел да прекъсне съдействието ни. Подписването на Договора за добросъседство, другарство и съдействие освен позитивно контролира връзките сред двете страни и дава отлични вероятности за тях, само че и промени цялата районна политика на Балканите.

Споразумението от Преспа стана допустимо, в отговор на българското съглашение. И двата контракта са еднообразно значими за отварянето на евроатлантическата вероятност на Македония и бих споделил, че в решаващият миг я извади от вероятните отрицателни сюжети и последствия за нейната държавност от договарянията сред Белград и Прищина. Силно съм уверен, че Република България също има огромна изгода от интеграцията ни в НАТО и в Европейски Съюз.

Двете страни изрично се съгласиха с Договора за нашето общо минало. Много е значимо да защитим историческата истина от политизацията. Структурите в двете страни, които не желаят положителното на нашето общо европейско бъдеще, се пробват да политизират историята, като провокират нови недоразумения сред нас. И в двете страни те са съгласни с „ вредата “ от съглашението и се стремят към неговото преразглеждане. Те оферират някои анекси към контракта, а претекстът за това се крие отвън националните ползи на двете страни и директно в персоналните ползи на „ заинтригувани лица “.

Настоящото взаимно отбелязване на огромния народен празник Илинден е огромна чест за нас в Македония и се надявам нещата да се подобрят в бъдеще. Просто сме обречени да сме дружно в границите на Обединена Европа и границите сред нас най-сетне да изчезнат.

Надявам се в бъдеще да имаме общи национални тържества, а освен политически събития. /БГНЕС

————

Петър Богоески, водач на реформаторското крило във ВМРО-ДПМНЕ и съперник на режима на Никола Груевски. Анализът е изработен особено за Агенция БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР