Изкуственият интелект ще се отрази отрицателно на отношенията лекар -

...
Изкуственият интелект ще се отрази отрицателно на отношенията лекар -
Коментари Харесай

Адвокат: Българинът за целия си живот плаща здравни осигуровки, колкото струва една операция в Германия или Туриця

Изкуственият разсъдък ще се отрази негативно на връзките доктор - пациент и може да ускори самолечението. Дигитализацията в бранш опазване на здравето върви с темпове, които не сме виждали. Липсата на пари в опазването на здравето е голям проблем допустимо е да има течове в системата, които би трябвало да бъдат запушени, това коментира адв. Свилена Димитрова, ръководител на Българската болнична асоциация, в предаването  " Светът е бизнес " по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Изкуственият разсъдък е една от водещите тематики в опазването на здравето. Димитрова счита, че изкуственият разсъдък ще се отрази негативно на връзките доктор и пациент, тъй като пациентът ще убеден, че ще получи вярна диагноза и ще стартира да се самолекува, което може да е рисково. Наблюдава се от ден на ден случаи на хора сложили си диагноза посредством интернет, които идват в кабинетите и чакат да им бъде предписано лекарство. Тя добави, че може да се загуби уважението към експертите, в случай че хората считат, че лекарите не са нужни.

Димитрова съобщи, че е неприемливо да няма медикаменти за пациенти през двадесет и първи век. Най-важното в обстановката е да се вкарат нещата в ред, а по-късно да се търси виновника, добави тя. Маниерът на говорене през медиите изкарва на напред във времето минусите на опазването на здравето, неверното преодоляване на проблемите и че промените, които се чакат не са стартирани, а в действителност излизат нови проблеми. Тя изясни, че не поддържа опцията за смяна на предписано лекарство в аптеките, тъй като лекарят е направил наставление въз основата на професионалния си опит и е избрал съответно лекарство с причина.

По тематиката с дигитализацията на бранша Димитрова изясни, че тя върви с темпове, които не сме виждали до в този момент. Има въведена електронна рецепта за някои медикаменти и достъп до електронното здравно досие на пациентите. Електронното здравно досие разрешава на пациентите да наблюдават своя статус от документална позиция, както и на лекари в разнообразни лечебни заведения да наблюдават лекуването на пациента, в случай че той постъпи там, изясни гостът.

" Трябва да вървим самоуверено напред в тази наклонност. “

Липсата на пари е доста сериозен проблем в опазването на здравето, съобщи гостът. Тя добави, че в България се отделя най-малкия % от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето, което не покрива потребностите на жителите. Не се стига до по-сериозна полемика за промени в това направление, измежду законодателите.

" Средностатистически българинът за целия си живот заплаща толкоз здравни осигуровки, колкото коства една интервенция в Германия или Турция “, сподели Димитрова.

Не би трябвало да оставяме пациентите да се лекуват в чужбина, добави тя. Тя изясни, че е допустимо да има течове на финанси в системата, които би трябвало да бъдат пресечени, само че те се употребяват за опрощение да не се поглежда съществено на проблемите. Един от вероятните сюжети е да се сътвори конкурентен фонд на НЗОК, сподели гостът.

Част от повишената сума на парите, които българите харчат за медикаменти се дължи на това, че питателните добавки се считат за медикаменти от хората, защото са закупени от аптека, сподели гостът. По-значимият фактор съгласно нея е самолечението.

Тя добави, че сме болно общество, хората не си вършат профилактични прегледи и постоянно отиват при лекаря в напреднал стадии на заболяване. Ние притежаваме един от най-бързите достъпи до опазване на здравето в Европа и би трябвало да се възползваме от експертите ни, изясни тя.

По отношение на конкуренцията сред лечебните заведения гостът счита, че тя не е на база регионални, общински или частни, ами на база даване на по-добра услуга. Тя счита, че приемането на плана за предпочитаните лечебни заведения ще промени това. Предвижда се избрани болнични заведения да бъдат предпочитано финансирани, като претекст за това е от елементи заплащането на възнагражденията. Тя счита, че критерият, по които се избират заведения за предпочитани не би трябвало да е на база на това да си покрият разноските по възнагражденията, а на база на характерна активност, която правят. Тя добави, че е прекомерно рано да приказваме за резултата от предпочитаните заведения.

Димитрова изясни, че има пътеки, които са заслужено финансирани. Това значи, че парите отпуснати за тях дават отговор на нужните финанси за даденото лекуване. От асоциацията се борят да потвърдят, че има проблем с финансиране на някои пътеки, защото има пътеки, на които не е правена оценка какъв брой е действителният разход и не се знае отделените пари дали покриват потребностите за лекуване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР