Изкуственият интелект ще подобри наблюдението на интернет в Русия. Не

...
Изкуственият интелект ще подобри наблюдението на интернет в Русия. Не
Коментари Харесай

Роскомнадзор ще ускори блокирането на уеб сайтовете с помощта на технология с изкуствен интелект. Дали ще успее?

Изкуственият разсъдък ще усъвършенства наблюдението на интернет в Русия. Не е доста ясно по кое време тъкмо ще стане това.

Роскомнадзор възнамерява да сътвори и поддържа указател на блокираните уеб уеб сайтове благодарение на изкуствен интелект. Технологията ще работи въз основата на системата, посредством която към този момент се проучват и класифицират текстовете в интернет. След към две години съветската организацията планува да употребява сходни технологии за поддържане на указател на операторите на персонални данни.

От новата версия на програмата за цифрова промяна на Русия следва, че от 2024 година организацията ще образува и поддържа указател на блокираните в страната уеб уеб сайтове благодарение на ИИ. Тази информация се съдържа в описанията на работите, свързани с единната осведомителна система на Роскомнадзор (ЕИС). Както и с осведомителната система за мониторинг на интернет ресурсите (ИС МИР). Според този документ през 2023 година регистърът на неразрешените уеб сайтове се е поддържал без потреблението на ИИ.

ИС МИР има за цел да наблюдава текстовете със неразрешена информация. Както и да ги класифицира по темперамент (неутрално, негативно или позитивно мнение на автора) и да търси препратки. Миналата година Федералното държавно дружество „ Главен радиочестотен център “, подчинено на Роскомнадзор, разгласи търг за консолидиране на ИС МИР с други системи. Включително Окулус, която е предопределена за търсене на изображения и знаци.

Според тази информация през 2023 година Роскомнадзор е откривал противозаконното наличие в интернет в границите на три часа след публикуването му. Но с въвеждането на ИИ се чака това време да бъде понижено на два часа през 2024 година и на един час до 2026 година Агенцията също по този начин има намерение да понижи каузи на неправилно откритите признаци на нарушавания в медиите от 20% през 2023 година на 10% до 2026 година

Експертите означават, че потреблението на изкуствен интелект вместо заложени логаритми за обработка на текстове ще понижи количеството на човешките запаси за поддръжка на системата. За задачата е належащо моделът на ИИ да бъде подготвен върху извадка от материали от тествана и следена от оператор система.

ИИ ще разреши също по този начин да се разпознават комплицираните контекстуални връзки сред текстовите фрагменти, да се откриват скритите модели и асоциации. Освен това, съгласно специалистите, технологията може да се употребява и за структуриране на базите данни.

Игор Бедеров, началник на отдел „ Разследвания “ на T.Hunter, счита, че даже след две години делът на откритото неразрешено наличие, изискващо в допълнение човешко модериране, надали ще бъде по-нисък от 60%. Според него е мъчно да се оцени скоростта на работа на системата извън. Анализаторите изхождат от изискванията на самото блокиране на наличието:

„ През 2022 година блокирането на обособените уеб сайтове със неразрешена информация отнемаше до 50 дни “.

През 2026 година Роскомнадзор възнамерява да попълни и регистъра на операторите на персонални данни благодарение на изкуствен интелект. Експертите обаче означават риска от подправени открития в началния стадий.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР