Изкуствените материали, които попадат в околната среда, представляват голямо предизвикателство.

...
Изкуствените материали, които попадат в околната среда, представляват голямо предизвикателство.
Коментари Харесай

Биофилми от микроорганизми в битка с микропластмасата

Изкуствените материали, които попадат в околната среда, съставляват огромно предизвикателство. По-специално дребните пластмасови частици могат да причинят непредвидими вреди на природата. Но пластмасата не е единствено пластмаса: размерът и качеството играят значима роля. Да вземем за образец микропластмасата. Това понятие обхваща доста хетерогенна цялост от частици. Те се разграничават по мярка, форма, цвят, химичен състав, компактност и други характерности. Най-общото определение за микропластмаса е  “синтетични полимерни частици с величина до 5мм “. Все повече се постанова и понятието “нанопластмаса ”. Тя е с размери ≤ 1 μm, което автоматизирано дефинира размерите на микропластмасата сред 1 μm и 5 mm.

От край време учените се пробват да открият метод да се преборят с нея. И в този момент откриватели от Хонконг евентуално имат решение. Те сътвориха нов начин за премахване на микропластмасата от околната среда чрез биофилми от микроорганизми. Представете си великански органични " килими " и няма да сгрешите. Първо, те улавят микропластмасата, а по-късно - могат да бъдат събрани и изпратени за преработване.

Учените са култивирали лабораторно бактерията Pseudomonas aeruginosa, за която е известно, че колонизира микропластмасата. Видът е много постоянно срещан и се приспособява добре към друга среда. Когато бактериите колонизирали микропластмаса в биореактор, учените забелязали, че дребни частици пластмаса се струпват и образуват по-големи елементи, които слизат в долната част на " килима ".

" Това дава опция за комфортно махане на микропластмасата от биофилма, който другояче мъчно би се разградил. Така микропластмасата може да бъде събрана за преработване " - изясни ръководителят на екипа Янг Лиу от Хонконгския политехнически университет.

Засега методът е посочил висока успеваемост в лабораторни условия. Той обаче би трябвало да бъде тестван и в действителна среда. Веднъж щом това се случи, учените се надяват технологията да се употребява в пречиствателни станции, където да улавя микропластмасата, преди да бъде отнесена в океана.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР