Изкуствен интелект е управлявал в продължение на 17 часа учебния

...
Изкуствен интелект е управлявал в продължение на 17 часа учебния
Коментари Харесай

Изкуственият интелект вече пилотира и самолети

Изкуствен разсъдък е управлявал в продължение на 17 часа образователния аероплан на Lockheed Martin VISTA X-62A, оповестява Engadget. VISTA (съкращение от Variable In-flight Simulation Test Aircraft) употребява програмен продукт, с цел да симулира експлоатационните характерности на други самолети. В този случай той e имитирал държанието на човек-пилот.    Полетът се е провел през декември, като това е първият случай, в който изкуствен интелект е употребен по подобен метод за ръководство на тактически аероплан, споделят от Lockheed, представени от софтуерната новинарска платформа. Целта е в последна сметка е AI системата да се употребява за тестване на планове за самостоятелни самолети.    " VISTA ще ни разреши да паралелизираме създаването и тестването на авангардни технологии за изкуствен интелект с нови планове на транспортни средства без екипаж ", споделя в изказването си шефът на изследователския отдел на Училището за тестови водачи на Военновъздушни сили на Съединени американски щати (USAF TPS) доктор М. Кристофър Котинг. " Този метод, комбиниран с целеустремено тестване на нови автомобилни системи сега на производството им, ще докара до бързото рационализиране на автономността за безпилотни платформи и ще ни разреши да предоставим тактически значими качества на нашите бойци. "     Подразделението Skunk Works на Lockheed работи с Calspan за построяването на VISTA за USAF TPS във военновъздушната база " Едуардс ” в Калифорния. USAF неотдавна модернизира VISTA X-62A с логаритъм за следене на модела (Model Following Algorithm - MFA) и система за самостоятелно ръководство на симулацията (System for Autonomous Control of the Simulation - SACS). Когато са интегрирани, тези принадлежности оказват помощ на VISTA да прави усъвършенствани летателни проби.   

В същото време, друга американска оръжейна компания - DARPA (Агенция за перспективни проучвателен планове в региона на отбраната), създава нова система, която да оказва помощ на военния личен състав да извършва комплицирани задания. Технологията PTG (Perceptually-enabled Task Guidance) употребява датчици, с цел да вижда и чува това, което потребителят вижда и чува, като го насочва посредством указания, идващи от изкуствен интелект, показвани в режим на разширена действителност (AR). 
PTG комбинира в един AI хедсет датчици - микрофон и камера, и изкуствен интелект. Идеята е да се помогне на бойците да подобрят уменията си, да извършват комплицирани задания и, най-важното, да го вършат по най-хубавия метод. DARPA е стеснила фокуса си до три области: здравна помощ на бойното поле, поддръжка на военното съоръжение и взаимно пилотиране, изключително на хеликоптери, сред човек и изкуствен интелект.    В момента тестванията са основани на хедсета Microsoft HoloLens, само че неотдавна американското държавно управление спря проектите за закупуване на още " бойни очила с разширена действителност " от Microsoft, като вместо това утвърди 40 млн. $ за компанията, с цел да създаде свои устройства. Отказът пристигна, откакто бе открито, че актуалната версия на очилата на софтуерния колос предизвиква проблеми като главоболие, отмалялост на очите и гадене.    DARPA е учредена от президента Дуайт Айзенхауер през 1958 година, с цел да създава авангардни технологии за американските военни, само че доста от плановете на организацията са се трансформирали в невоенни артикули, в това число GPS, речевото различаване, самоуправляващите се коли и роботиката.     О, и една друга технология, наречена " интернет ", също произлиза от програмата ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) на DARPA от края на 60-те години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР