Изкопите за строежа на хотел на мястото на бившето кино

...
Изкопите за строежа на хотел на мястото на бившето кино
Коментари Харесай

Строеж през 50-те години унищожил гробниците на Източния некропол на Сердика

Изкопите за градежа на хотел на мястото на бившето кино " Сердика " край паметника на Васил Левски в столицата не се увредили най-големия некропол на антична Сердика - Източният некропол, който се намира тъкмо под мястото на остарялото кино. Те са били унищожени от градежа на остарялото кино през 1958 година

Това съобщи пред ОFFNews археологът Юниан Мешеков, началник на разкопките на мястото, където скоро ще се появи първокласен хотел.

Предни дни се появи информация, че изкопът за градежа е увредил скъпи археологически находки, само че по думите на археолога те са били разрушени преди изкопните действия. 

" Това е най-големият некропол на Сердика. Датира от интервала на ранното християнство - четвърти век. В момента една от гробниците е в положително положение, само че огромна част от некропола е опустошен при градежа на кино " Сердика ", стартират през 1958 година ", съобщи той. 

Именно през 50-те и 60-те години на предишния век част от некропола е била залята с бетон.

Всички гробни съоражения - седем гробници и няколко гроба, са проучени и документирани. С решение на междуведомствена комисия една от гробниците ще бъде възобновена и показана. Това ще се случи единствено с едно гробно оборудване, тъй като комисията е решила, че единствено то носи експозиционна стойност. 

" Запазената гробница ще бъде възобновена и изложена, само че още не се знае къде ", съобщи Мешеков. 

Видимо подразнен от спекулациите, че под бъдещия хотел " Хаят " може да е гробът на Левски, Мешеков съобщи: " Категорично не е тук ". 

Частите от Източния некропол на Сердика бяха открити още през април, а до момента археолозите учат региона. След като те приключат работа, ще стартира и градежът на  " Хаят ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР