Изключването на руските банки от международната платежна система SWIFT ,

...
Изключването на руските банки от международната платежна система SWIFT ,
Коментари Харесай

Електронните пари ще смъкнат от пиедестала системата SWIFT

Изключването на съветските банки от интернационалната платежна система SWIFT, с което от дълго време ни плаши Запада и в което нашите управляващи не желаеха да повярват, въпреки всичко се случи. Темата за бягството от $, както и други " глобени " валути, в този момент неизбежно ще би трябвало да се придвижи от полето на теоретичната полемика в практическата повърхност. Едно от вероятните решения са цифровите валути, само че пречките са свързани с неравномерното им развиване в другите страни.

Безразсъдните наказания, наложени от Запада на съветската финансова система, бяха потрес за целия свят. Едно е да блокираш 9 милиарда $ от Афганистан, от който Съединените щати позорно избягаха след 20 години военни дейности, и напълно друго е да „ замразиш “ 300 милиарда $ от Банката на Русия /ЦБ на РФ/, да изключиш страна, която е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и забележителен участник в интернационалната търговия посредством SWIFT. Оттогава доверието в западните валути и финансови структури понижа.

Хищническото държание на Съединени американски щати и техните европейски спътници на интернационалната сцена неизбежно ще докара до обстоятелството, че доларът и еврото ще престанат да бъдат международни валути. Русия, Китай, Индия и доста други другарски страни се интересуват от друга международна валута - по-надеждна, комфортна и транспарантна. Много специалисти предвиждат в бъдеще фрагментирането на международната финансова и банкова система на обособени зони, всяка от които ще работи и ще има лични валути.

Така чешкият политолог и икономист Петр Робейсек допусна, че със завършването на процеса на глобализация светът ще се раздели на два търговски блока – китайско-руски и американо-европейски. Ролята на националната страна ще нараства, което значи, че редица страни ще би трябвало независимо да отстояват своите ползи и да разчитат по-малко на другите.

Често измежду специалистите можете да срещнете мнението, че цифровият юан ще размени $. Аргументите в интерес на тази версия са размерът на Китай и присъединяване му в международната стопанска система. Ако вземем криптовалутите (биткойн, етериум и т.н.), то би трябвало да отбележим, че към момента има доста по-малко доверие в тях, в сравнение с в обичайните пари.

В последна сметка държавното управление, което издава преобладаващата валута, съставлява цялостната власт на страната и може да поддържа международната стопанска система по време на интервали на световна неустойчивост благодарение на в допълнение издаване на пари.

Правилата на цифровия юан

По данни на Банката за интернационалните разплащания (BIS), почти 86% от международните регулатори сега изследват опциите на цифровите валути на централните банки (ЦВЦБ или CBDC), в това число на равнище тестване. Нарастващата известност на криптовалутите се трансформира в предизвикателство за активността на обичайните банки, на което трябваше да се отговори.

Цифровата валута на централните банки /ЦВЦБ/ действа пълноценно в 10 страни по света. Вярно е, че приказваме за слаборазвити страни, ситуирани в Карибите, Югоизточна Азия и Африка. За тях главен ориентир е разширението на обсега на популацията с платежни услуги, което се дължи на ниското равнище на досегаемост на банковите услуги.

Основната мотивация за страните с развъртян банков бранш е желанието за подсилване на паричния суверенитет на фона на растежа на безкасовите заплащания, повишение на финансовата непоклатимост и подсилване на ролята на централните банки заради разпространяването на частни цифрови активи.

В началото на 2021 година започва огромен пилотен план за цифров юан (e-CNY) въз основата на шест китайски банки и по-късно подсилен от 100 финансови институции и сътрудници. По данни на Народната банка на Китай, до края на октомври предходната година са били отворени над 140 милиона персонални портфейла, а размерът на транзакциите е към 62 милиарда юана.

Зимните олимпийски игри в Пекин бяха първото огромно събитие, при което новата валута e-CNY беше необятно употребена. Можем да кажем, че тя съумя да излезе отвън границите на Китай. Потребителите, в това число задгранични посетители, използваха цифровия юан както на място в зоната на надпреварата, по този начин и за възнаграждение на превоз, кетъринг, настаняване, извършване на покупки и туризъм. Лимитът на салдото в портфейла е не повече от 10 000 юана (1572 долара).

Властите се надяват, че тестването на цифровия юан с задграничните гости ще помогне за решаването на казуса с обмяната на пари, като ще улесни пътуването на чужденците до Китай след отварянето на границите след пандемията.

В бъдеще китайските туристи, пътуващи в чужбина, ще могат да употребяват електронни пари за задгранично ползване. Цифровият юан ще може да се употребява в търговията и вложенията от страните, участващи в самодейността „ Един пояс, веднъж “.

MВridge - " дигитален " мост, свързващ пазарите

През октомври 2020 година Банката на Русия разгласява съвещателен отчет за цифровата рубла, в който се оповестява за вероятното разширение на системата за парично послание посредством цифрова валута в допълнение към паричните и безналичните пари. Прототипът на платформата за цифрова рубла е основан през декември 2021 година В средата на февруари тази година регулаторът разгласи стартирането на тестване на платформата с присъединяване на 12 банки. Първоначално се причислиха три банки, а останалите ще завършат този развой, когато ИТ системите им бъдат финализирани. Освен това две банки сполучливо приключиха цялостен цикъл от интервенции за прекачване на цифрови рубли сред жители, употребяващи банкови мобилни приложения.

Както отбелязва първият заместник-ръководител на Централната банка Олга Скоробогатова, платформата за цифрова рубла дава нови благоприятни условия за всички участници. Преводите в електронни пари за жители ще бъдат безвъзмездни и налични във всеки район на страната.

Бизнесът ще може да понижи разноските си и да сътвори благоприятни условия за развиване на новаторски артикули и услуги. Държавата ще получи нов инструмент за целеви заплащания, както и за администриране на бюджетни заплащания.

Досега CBSS в разнообразни страни се употребяват най-вече в народен формат, само че капацитетът им за възстановяване на успеваемостта на трансграничните заплащания съставлява възходящ интерес за регулаторите. Един от най-големите опити в тази област е създаването от BIS Innovation Hub в съдействие с редица централни банки на mCBDC Bridge или плана mBridge. Инициативата е инициирана от финансовите управляващи на Хонконг и Банката на Тайланд. Днес към него се причислиха и Институтът за цифрова валута на Народната банка на Китай и Централната банка на Обединените арабски емирства.

Участниците в плана mBridge организираха сполучлив опит, в границите на който бяха осъществени интернационалните мултивалутни сетълмент транзакции. Той показва невижданата скорост на интервенциите за трансгранични прехвърляния, които лишиха единствено няколко секунди. Друго преимущество на преводите от mBridge е доста по-ниската комисионна в съпоставяне със същата тази SWIFT система.

Системата за трансгранични преводи на цифрови валути в границите на съществуващата платформа mBridge или различен сходен план е обещаваща опция на системата за кореспондентско банкиране. Ясно е, че ЦВЦБ в Русия, Китай и други страни са на разнообразни равнища на развиване, тъй че има смисъл да се договорим за вероятното синхронизиране на тези процеси.

Във връзка със изгубеното доверие в западните финансови институции Русия ще бъде принудена да построи нов вид разплащателна система с другарските си страни, учредена на взаимното доверие и най-новите софтуерни достижения.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР