Изключително ценни и древни рисунки в пещерата Магурата са били

Изключително ценни и древни рисунки в пещерата Магурата са били ...

Неизвестни са съсипали уникални скални рисунки в Магурата.

Изключително ценни и древни рисунки в пещерата Магурата са били съсипани от неизвестни хулигани. Деянието стана публично известно заради снимка във Facebook.

Рисунките са унищожени от надпис "Ради, Павчо, 2019 Антов".
Колегите от OFFnews са потърсили полицията в Белоградчик и Видин, но от там не са знаели за случилото се. От Община Белоградчик коментираха, че вчера по обед е постъпила информация при тях за това, но към онзи момент все още не са изпратени хора на място да проверят.
Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит в Магурата, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.
Оригиналните пещерни рисунки са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой. В най-голямата Триумфална зала може да се видят кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите.
"24 часа" припомня, че през 2015 година рисунките в пещерата бяха огледани от международни експерти с цел включването им в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО. Магурата, която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 година.

Източник: actualno.com