Изключително ценни и древни рисунки в пещерата Магурата са били

...
Изключително ценни и древни рисунки в пещерата Магурата са били
Коментари Харесай

Неизвестни са съсипали уникални скални рисунки в Магурата

Изключително скъпи и антични рисунки в пещерата Магурата са били унищожени от незнайни хулигани. Деянието стана обществено известно поради фотография във Фейсбук.

Рисунките са унищожени от надпис " Ради, Павчо, 2019 Антов ".
Колегите от OFFnews са потърсили полицията в Белоградчик и Видин, само че от там не са знаели за случилото се. От Община Белоградчик разясниха, че през вчерашния ден по обед е постъпила информация при тях за това, само че към оня миг към момента не са изпратени хора на място да ревизират.
Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях показват облиците на животни, растения и шахматни пана. Рисунките датират от разнообразни столетия - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата ера. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит в Магурата, е най-ранният безоблачен календар, открит до момента в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са маркирани най-малко 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е изработен с огромна акуратност и точност на записите.
Оригиналните пещерни рисунки са най-ценните шедьоври на първобитното изкуство на Балканите. Те са повече от 700 на брой. В най-голямата Триумфална зала може да се видят кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали тази част на Балканите.
" 24 часа " напомня, че през 2015 година рисунките в пещерата бяха огледани от интернационалните специалисти за включването им в листата с културно завещание на ЮНЕСКО. Магурата, която се намира наоколо до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е оповестена за национална културна полезност през 1965 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР