Изключително тежка е метеорологична обстановка във Варненско. Обявено е и

...
Изключително тежка е метеорологична обстановка във Варненско. Обявено е и
Коментари Харесай

Дърво падна и потроши врата на влак! Кметът на Варна призова: Хора, останете си вкъщи

Изключително тежка е метеорологична конюнктура във Варненско. Обявено е и бедствено положение заради изключително мощния, ураганен вятър и превалявания и заплахата за здравето и живота на хората. 

Йоана Митева написа в обществената мрежа Фейсбук, че от Добрич е пътувала с влака за Варна, който обаче в един миг бил блокиран на релсите заради паднали дървета.

Жената добави още, че дърво се е откършило и е потрошило една от вратите на влака.

" Влаковете са спрени. Влака за Варна потегли и се върнахме поради блокирани релси от паднали дървета. Едно дърво счупи вратата и влезе във влака ", написа дамата. 

От БДЖ оповестиха, че някои от влаковете по направлението Добрич - Варна (и в противоположната посока) се анулират заради провиснали и паднали клони върху стоманения път. От БДЖ също по този начин напомнят, че всеки може да наблюдава придвижването на влаковете в действително време на уеб страницата на компанията посредством на функцията " Радар " на уеб страницата на компанията.

Анна Гаргова пък алармира за отнесена от вятъра изолация на постройка в морската столица.

" Качествено строителство. Цялата изолираност се свлече нощес - ул. " Димитър Икономов " 36 ", написа дамата. 

Десетки са и сигналите за паднали дървета, ламарини и отнесени билбордове. 



Междувременно кметът на Варна Благомир Коцев прикани всички поданици и посетители на Варна да останат на закрито, в домовете си, да излизат единствено при последна нужда, да приберат всички рискови предмети от балконите и дворовете си и да наблюдават непрекъснато какво се случва, защото обстановката е динамична и остава извънредно тежка.

Взети са всички нужни ограничения, незабавни екипи от пожарната, полицията и горското стопанство са на терен, увери кметът и добави, че се почиства непрекъснато.

" Основният фокус е да се обезопасят пътища, с цел да може градският превоз да се движи ", уточни Коцев.

Предстои спешният щаб да вземе решение и за учениците - дали е безвредно в понеделник те да се върнат на учебно заведение, или ще бъде разгласен за неучебен ден.

" Училищата би трябвало да бъдат огледани добре и обезопасени, с цел да сме сигурни, че на следващия ден няма да има опасности за учениците да се върнат на учебно заведение ", сподели още кметът на Варна.



Припомняме, че в съботната вечер 43-годишна жена почина, откакто беше затисната от паднали поради вятъра клони на дървета, покрай Районния съд във Варна. Жената евентуално се е прибирала от работа. На мястото на случая незабавно пристигнали екипи на пожарната и Спешната помощ. Вятърът е траял да събаря клони и е потърпевш водачът на колата за спешна помощ, който е с фрактура и е настанен в болница за наблюдаване. Леко потърпевш е и лекарят. Други сигнали за потърпевши хора не са подавани, допълниха от полицията. Смъртен случай поради ураганните ветрове имаше и в София.

Оранжев код за рисково мощен вятър е разгласен за Източна България днес, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е мощ за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за плевел и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се обилни превалявания от дъжд, които бързо даже и по Черноморието ще минават в влажен сняг с количества над 25 мм.

Жълтият код е в действие за областите Велико Търново, Габрово, Кърджали, Стара Загора, Хасково. В тези области прогнозата е за мощен и краткотрайно плевел вятър от север-северозапад с пориви до 20-25 м/сек.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР