Изключително талантливата поетеса Дора Габе, родена като Исидора Пейсах Габе,

...
Изключително талантливата поетеса Дора Габе, родена като Исидора Пейсах Габе,
Коментари Харесай

Съюзът на българските писатели не спази завещанието на Дора Габе

Изключително надарената поетеса Дора Габе, родена като Исидора Пейсах Габе, има богат и данамичен живот, цялостен с върхове, с трагични любови, разнообразна поетична и преводаческа активност.

 

Тя е дълголетница като съперницата си за мъжко боготворене Елисавета Багряна и също получава редица награди. Всяка международна просвета би се гордяла с наследница като Дора Габе. От началото на второто десетилетие на ХХ век до своя край, тя обнародва лирика за деца и възрастни, пътеписи, разкази, есеистична прозаичност, импресии, мнения за книги от български писатели. Обръща изключително внимание на младите създатели и на тези, които са бъдещето на литературата ни.

 

На тях завещава жилището си и цялото си творчество. Незнайно за какво обаче ръководителят на Съюз на българските писатели (Съюз на българските писатели) и неговите доближени заключват жилището й и до него към този момент няма достъп никой. Едва ли е за ремонт на жилището, поради обстоятелството, че там скоро е юридически подобен. Съюзните членове мълчат, тъй като имат вяра, че този апартамент ще се дава чартърен и ще имат някаква финансова полза от това, както се случва с някои от останалите жилища на известни писатели, завещани на Съюз на българските писатели. Не е направено безусловно нищо, с цел да закипи културен живот в тези жилища.

 

По-младите членове на Съюз на българските писатели не утвърждават решението на ръководителя Боян Ангелов, само че не желаят  да влизат в спор с него. Погледнато действително съюзът се устоя от наеми и няма никаква действителна активност.

 

За разлика от столичното жилище на Дора Габе на бул. „ Васил Левски “ №60, в което не може да влезе никой, Дом-паметник „ Йордан Йовков “ в Добрич е освен единственият и максимален музей на писателя, а е и културно средище, в което се съхранява паметта за създатели от разнообразни типове изкуства, като актрисата Адриана Будевска, балетмайстора Атанас Петров, художника Петър Дачев и доста други.

 

Още през 80-те години на ХХ век в музея е основан и фонд „ Дора Габе “. В продължение на повече от 20 години експерти събират скъпи книги, движимости, фотоси и документи, свързани с живота и креативната активност на поетесата. Във връзка с плана да се сътвори експозиция за една от най-заслужилите добруджанки и една от най-утвърдените дами писателки в България – Дора Габе, тази работа се засилва от началото на ХХI век.

Инфо: Уикенд

Тагове: Дора Габе поетеса Исидора Пейсах Габе Йордан Йовков Елисавета Багряна СБП Съюз на българските писатели Боян Ангелов Адриана Будевска Атанас Петров Петър Дачев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР