Изключително грозно е да се работи със страховете на хората

...
Изключително грозно е да се работи със страховете на хората
Коментари Харесай

Николов за доставките на газ: Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно -

Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, но извънредно грозно! Всъщност, в случай че има някой по-добро решение - от самото начало сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на различни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени назад или продадени с облага за сдружението. Трябва да се търси гъвкаво и рационално решение към съответния миг.

Това съобщи министърът на енергетиката в оставка Александър Николов пред Българска национална телевизия. 

Николов увери, че има разполагаем природен газ и добави, че в този момент би трябвало да се вземат такива решения, които да създадат разноските за него обществено търпими.  " Газохранилището в " Чирен " се цялостни с количества газ, контрактувани от " Булгаргаз ". Има и няколко частични танкера, контрактувани от Европейската комисия. Много е елементарно да приказва за енергетика по време на рецесия ", посочи той.

Ресорният министър съобщи и, че не схваща фиксацията на бизнеса в " Булгаргаз " и непрекъснатите недоволства, че не знаят дали той е обезпечил газ и на какви цени. " Пазарът е отворен. Ако не ти харесват изискванията на държавната компания, отиваш при негови съперници ", сподели той.

По думите му има доста разновидности за деяние за 7-те контрактувани танкера със синьо гориво. Това включва потреблението на различни трасета за доставка или препродаване на количества.

" Цената все още на договарянето е 30 евро под цената на европейския спот пазар. Каква ще е цената все още на сключването на контракта обаче не е ясно, тъй като зависи от доста фактори ", добави той.

Според него е извънредно време да се спре да се спекулира с термина " медиатори ". " Това са естествени компании, които вършат бизнес. Иначе би трябвало да не вървим в магазина, а да се наредим непосредствено пред пекарните за пазаруване на самун ", даде образец той.

Александър Николов разяснява и думите на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, че Москва е подготвена да възвърне доставките на газ за България, в случай че страната ни заплаща по схемата, препоръчана от " Газпром ", като изясни, че природният газ от дълго време не е енергиен запас, а е политически инструмент.

Министърът дефинира като доста разочароващо това, че няколко пъти се е опитвал да изясни в доста дълбоки елементи проблемите в енергетиката на всички негови сътрудници, само че през последните няколко седмици всички са решили да влязат в странна предизборна изразителност, " което е тъжна за обществото ". 

" Когато се търсят решения в енергетиката по време на рецесия, се търси първо оптимално позитивния резултат и оптималната еластичност за тези, които следва да дойдат ", посочи Николов.

Според него вицепремиерът и министър на стопанската система в оставка Корнелия Нинова няколко пъти се опита да спекулира по тематиката - няма нещо, което да не се е опитал да направи " Булгаргаз ". 

Според него, в случай че се огледа на по-широк проект Европа без " Газпром ", не може да оцелее, само че в случай че погледнем единствено за България договорът, който има България с " Газпром " и в случай че се извършва, ще има релативно добър баланс на газ. Не мога да претенциозно да поучавам идващият тим на ръководещите, добави Николов.

За прекратения меморандум с Джемкорп eнергийният министър разгласи, че е бил срещу развалянето му. " Това е фиктивен скандал. БЕХ има доста енергийни меморандуми за вложения, само че фокусът бе подложен точно върху този. В Съединени американски щати се срещнахме с доста компании, " Джемкорп " беше единствено една от тях и показаха предпочитание да влагат. Жалко е, когато българи назовават други съумели българи лобисти ", сподели Николов. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР