Изключително американски военни преговарят за изграждане на пристанище във Филипините срещу Тайван

...
От Карън Лема и Попи МакферсънМАНИЛА (Ройтерс) – Американските военни
Коментари Харесай

От Карън Лема и Попи Макферсън

МАНИЛА (Ройтерс) – Американските военни преговарят за изграждане на гражданско пристанище в отдалечените най-северни острови на Филипините, местният губернатор и двама други служители казаха на Ройтерс, ход, който ще засили американския достъп до стратегически разположени острови срещу Тайван.

САЩ. военното участие в предложеното пристанище на островите Батанес, на по-малко от 200 км (125 мили) от Тайван, може да разпали напрежението във време на нарастващи търкания с Китай и стремежа на Вашингтон да засили дългогодишния си договор за отбрана с Филипините.< /p>

Каналът Баши между тези острови и Тайван се счита за въздушна точка за плавателни съдове, движещи се между западната част на Тихия океан и оспорваното Южнокитайско море и ключов воден път в случай на китайска инвазия в Тайван. Китайската армия редовно изпраща кораби и самолети през канала, каза министерството на отбраната на Тайван.

Марилу Кайко, провинциален губернатор на островите Батанес, каза на Ройтерс в съобщение, че е потърсила финансиране от САЩ за изграждане на "алтернативно пристанище" там, което имаше за цел да подпомогне разтоварването на товари от столицата Манила по време на бурно море през сезона на мусоните.

Тя каза, че плановете са били да се построи пристанище на Остров Баско, където местните власти казват, че високите вълни често правят съществуващото пристанище недостъпно и че решение може да бъде взето през октомври.

През последната година Филипините почти са удвоили броя на своите военни бази в сравнение със САЩ. силите имат достъп, уж за хуманитарна помощ, и също така разполага с хиляди американски войници в страната по всяко време, които се сменят навътре и навън за съвместни тренировъчни учения. Китай каза, че тези ходове на САЩ „разпалват огъня“ на регионалното напрежение.

Китайското посолство в Манила не отговори веднага на искане за коментар относно предложеното пристанище в Баско.

Други двама филипински служители, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят с медиите, казаха, че американски войски са посетили Батанес наскоро, за да обсъдят пристанището.

Единият, висш военен служител, каза, че филипинските въоръжени сили се интересуват от радар и подобряване на възможностите за наблюдение в района.

Cayco потвърдиха посещението, като казаха, че са дошли „веднъж, за да оценят“ предложеното алтернативно пристанище.

Ходът идва, когато Вашингтон преследва по-тесни връзки с азиатските нации, за да се противопостави на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, включително Филипините, негова бивша колония и договорен съюзник.

Канишка Гангопадхяй, говорител на посолството на САЩ в Манила, каза, че посолството на САЩ и Експерти от Тихоокеанската армия на САЩ (USARPAC) ангажираха губернатора и местното правителство, „по тяхно искане, за да обсъдят начини, по които USARPAC може да подкрепи инженерни, медицински и селскостопански проекти за развитие в провинцията.“

Той не го направи. споменете конкретно пристанището.

МАРКОС УВЕЛИЧАВА ДОСТЪПА НА САЩ

Предишният президент Родриго Дутерте заплаши да развали алианса между САЩ и Филипините и да присъедини отново страната към Пекин, но отношенията между Китай и Филипините се влошиха стана напрегнат при сегашния президент Фердинанд Маркос-младши.

Маркос, синът и съименник на опозорения покоен силен президент, търси по-тесни връзки с Вашингтон, предоставяйки му достъп до още четири военни бази, включително няколко близки в Тайван, макар и не в Батанес, и обяви съвместни патрули в Южнокитайско море.

Маркос каза, че базите съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната (EDCA) могат да се окажат полезни, ако Китай нападне Тайван.

>

Служители по сигурността в Манила казаха, че вярват, че всеки военен конфликт в Тайванския проток неизбежно ще засегне Филипините, като се има предвид географската им близост до Тайван и присъствието на над 150 000 филипинци на демократично управлявания остров.

Батанес също послужи като едно от местата за обучение по време на тазгодишните съвместни военни учения, известни като Баликатан, в които участваха повече от 17 000 филипински и американски войници, което го прави най-голямото издание на военните учения досега.

В по време на учението Кайко каза, че търси инвестиции за изграждане на морски пристанища и летища в островната провинция, която е дом на 18 000 души. Провинцията може да приюти филипинци, бягащи от Тайван, ако там избухне конфликт и жителите са притеснени от нарастващото напрежение, според служители на местното правителство.

Филипините и Китай също се сблъскаха през последните месеци заради спорни води на юг Китайско море, с китайски кораби, стрелящи с водни оръдия по филипински кораб, опитващ се да изпрати доставки до аванпост.

Cayco каза, че не е водила никакъв разговор със САЩ за EDCA или за радарни инсталации.

Тя също така каза, че все още не е имало дискусии за това какъв достъп ще имат САЩ до предложеното пристанище, но войските могат да използват всички пристанища в района за редовни военни учения като Balikatan.

Джей Батонгбакал, експерт по морски въпроси в университета на Филипините, каза, че предложеното пристанище „със сигурност ще бъде необходимо за защитата на острова в най-лошия сценарий.“

„Ако бях китайски стратег, щях да искам да превземе поне Batanes, за да осигури контрол над проливите Лусон и да използва острова, за да предотврати приближаването на противниковите военноморски сили," каза той.

(Доклад от Попи Макферсън и Карън Лема; Редактиране от Раджу Гопалакришнан)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР