Изключителен натиск към здравната система заради многото заразени и тежки

...
Изключителен натиск към здравната система заради многото заразени и тежки
Коментари Харесай

Натиск върху болниците: Ще стигне ли кислородът за болните от COVID-19?

Изключителен напън към здравната система поради многото инфектирани и тежки случаи на COVID-19 у нас. Свободните кревати внезапно понижават, а тук-там и кислородът е пред привършване. Изключително тревожни вести идват от лечебните заведения, където регистрират нарастване на смъртните случаи. На доста места не престават да нямат и задоволително наличия на О2.Заболеваемостта в страната доближи 888 на 100 хиляди души.

Според данните, най-вече нови инфектирани има в София-град, Пловдив, Варна, Благоевград и Стара Загора. Освен рекордния брой умряли за денонощието, отчитаме и доста висок брой новозаразени – 6007. Направените проучвания са близо 50 хиляди, което значи, че процентът на позитивните проби се резервира 12 на 100. Броят на настанените лечебни заведения се подвига - 8030 са към този момент пациентите, настанени в отделенията на страната, като 669 от тях са в тежко положение.
 100 млн. лева са обезпечени за заразни браншове в 133 лечебни заведения 100 млн. лева са обезпечени за заразни браншове в 133 лечебни заведения
Близо 100 млн. лева ще бъдат обезпечени за отделяне на изолирани структури за лекуване на пациенти със заразни болести и за закупув...

Свободните интензивни кревати за Коронавирус пациенти в цялата страна са на сериозния най-малко, а в доста лечебни заведения са заети до едно. В една от най-големите столични лечебни заведения - „ Света Анна ” за следващ ден не могат да одобряват нови пациенти.

“Става по-страшно от преди! Интересен факт е, че доста постоянно постъпват хора, които че ли първоначално са с леки повреди и дори на скенер не са тежко заболели и в границите на 2, до 3 дни, стремително се оказват за кислородолечение и то в огромни дози ”, съобщи проф. Рада Прокопова, шеф Клиника по кардиология, УМБАЛ " Света Анна " за Нова телевизия.

От болничното заведение пресмятат, че % на умряли измежду признатите надминава 15-сет. Още по-тежко е ситуацията в Монтана, където единствено за дни са умряли 20 пациенти с Ковид. А свободните кревати, незабавно са заети: „ Пациентите, които са настанени в болничното заведение са 35. 30 от тях са подвластни от О2 ”, споделя Мариела Генова, старша здравна сестра.

Тежко протичане на болестта регистрират и в Пловдив, а в общинската " Св. Мина " наличните количества О2 ще стигнат най-вече за още ден. „ Консумацията на О2 е извънредно повишена през последните няколко дни. Ако в границите на идващите 24 часа не получим последваща доставка на О2, има в действителност възможност в идващия ден да нямаме задоволително количество ”, безапелационен е доктор Петър Петров, шеф на болница „ Свети Мина ”.

 Коронавирусът по света: Все по-ниска смъртност в Западна Европа Коронавирусът по света: Все по-ниска смъртност в Западна Европа
248 202 979 са регистрираните инфектирани досега, като 90,6 на 100 от тях или 224 873 561 души са оздравели, демонстрира статистиката на World...

От болничното заведение обаче са осведомени от компанията снабдител, че е допустимо да има закъснение. Ако това се случи, от лечебното заведение ще се наложи да спрат всички кислородни маски, а пациентите ще останат без животоспасяващата терапия.

Междувременно математици пресмятат, че междинната възраст на умрелите с Коронавирус зараза е 10 години по-ниска от тази при започване на пандемията. Освен това, в този момент клиничната картина се характеризира с доста по-рязко утежняване. „ Вие виждате 680 души в интензивни кревати. Но това в този момент е доста по-лошо число от 700 при предходната вълна, тъй като в този момент доста по-бързо се утежняват и доста по-бързо умират ”, показва математикът Лъчезар Томов.

Той е безапелационен, че в случай че обстановката продължи да се утежнява, може да надминем върха на страната по смъртност от началото на предишния век, когато у нас са върлували холера и испански грип: „ Прогнозирах връх на смъртността, това стана. Това са разумни последици. Това, което мога да кажа е, че има резултат от ограниченията, които се взеха в учебно заведение ”. Според него точно частичното онлайн образование и прецизно съблюдаване на ограниченията са разковничетата за понижаване на случаите.

Лекари от страната предизвестяват, че макар големият поток от лечебните заведения - не могат да се разкриват до безспир още кревати. Това, съгласно тях, ще сътвори и сериозен кадрови проблем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР