Изказвайки такова твърдение, привържениците на конспиративната теория често пъти правят

...
Изказвайки такова твърдение, привържениците на конспиративната теория често пъти правят
Коментари Харесай

Кацането на Луната.Част 2. Технологичният напредък

Изказвайки такова изказване, последователите на тайната доктрина неведнъж вършат следния паралел: „ Ако в миналото хората не са могли да вършат еди-какво-си, по какъв начин са съумели да идат до Луната? “
Първо – ние би трябвало да сме наясно, че НАСА е имала върхова технология през 50-те и 60-те години. НАСА е разполагала с голям бюджет и е привличала най-големите светила от научния свят. В хода на плана „ Аполо “  са работили половин милион учени и инженери.
В прочут смисъл на нас, актуалните хора, ни е елементарно да изгубим визия какво е било тогава. Лесно е да се обърнем обратно и да се зачудим по какъв начин в миналото хората са живели без чудесата, на които се любуваме през днешния ден. Ние седим на гигахерцовите си компютри и забравяме, че е имало време, когато е било влиятелно да си купиш компютър с осем мегахерцов процесор.

 Apollo guidance computer

Навигационният компютър на “Аполо ”. Мнозина недоумяват по какъв начин сходна машина е помогнала при първото кацане на човек на Луната. В тази публикация това е обяснено в детайли и разумно.

Днес ние разчитаме на голям брой модерни технологии, с цел да свършим дилемите от всекидневието си. Това не значи, че е било невероятно да вършим тези задания, преди технологиите да бъдат изобретени. Например съвсем всички съвременни часовници употребяват интегрална скица и тя прави цялата работа по измерването на времето. През 70-те години сме имали различен вид часовници, които са употребявали синхронни електродвигатели, а те са задвижвали зъбните колела. Коректно ли е тогава да твърдим, че хората не са имали визия от тъкмо време преди направата на интегралната скица? Разбира се, че не. По сходен метод старите механични часовници са имали махало и пружина, с цел да мерят времето с висока акуратност!

Какъв е урокът от този образец? Това, че през днешния ден ние използваме избрана технология, с цел да разгадаем даден проблем, не значи, че казусът е бил нерешим преди да разполагаме с тази технология. Инженерите от „ Аполо “ не са разполагали с високоскоростни портативни компютри, с цел да проектират самоподдържаща се навигационна система – само че за сметка на това са основали системата за навигация да работи по друг метод. Компютърът е представлявал единствено една дребна част от навигационната система. Даже когато преди половин век Джон Глен е изхвърчал в орбита със своя галактически транспортен съд „ Мъркюри “, не е имало никакви компютри на борда! Въпреки това капсулата на Глен е била изцяло автоматизирана.

Това, за жалост, е най-вероятно вярно

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР