Изказването на министъра на финансите е толкова далеч от истината,

...
Изказването на министъра на финансите е толкова далеч от истината,
Коментари Харесай

Явор Гечев: България никога не е имала проблеми с пшеницата, а със слънчогледа

Изказването на министъра на финансите е толкоз надалеч от истината, че не се вижда в далечината. В бранш зърно имаме 8 млн. тона производства, консумираме 1 млн. тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, от кое място идва ДДС-то тогава. Тези данни не дават отговор на истината.

Това разяснява някогашният длъжностен министър на земеделието Явор Гечев в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Няма страна, която да не прави защита на личното си произвеждане. Всички страни по границата с Украйна имат същите проблеми. България в никакъв случай не е имала проблеми с пшеницата, а със слънчогледа. България в никакъв случай не е желала възбрана за импорт на зърно. Количествата, които влизат са извънредно дребни, ние сме доста огромен производител. Служебното държавно управление бе пред сключване на контракт за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната огромна договорка на пазара, която се случи е съветска и е с Египет. Проблемът не е толкоз Украйна, а това, че и Русия е на пазара, добави Гечев, представен от novini.bg.
По думите му сега се натегнява напрежение сред потребителите и производителите.

Явор Гечев бе безапелационен, че не би трябвало да се спекулира по тематиката с цени на храните. И добави, че като консултант на президента е подготвен да сътрудничи по довеждане докрай на законодателството и по преодоляването на цените на храните. Според него би трябвало да бъде приключен Законът за проследимост по хранителната верига - каква надценка има, кой какво и къде вкарва, къде отиват дадените артикули.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР