Изказване на заместник-председателя на Народното събрание във връзка с решението

...
Изказване на заместник-председателя на Народното събрание във връзка с решението
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, БСП: Предоставянето на военна помощ на Украйна е безотговорност, цената на която ще плащат хората

Изказване на заместник-председателя на Народното събрание по отношение на решението за даване на военна помощ на Украйна:
За Българска социалистическа партия съществена полезност е мирът. Това е в сърцевината на нашата идеология. През тази полезност ние взимаме нашите решения по значимите въпроси на външната политика, а и на вътрешната. Въз основа на това можем да кажем, че планът на решение, който ни се показва през днешния ден е припрян, неопитен, чисто политически стимулиран, без нужната информация и разбор за рисковете, до които води за страната и за българските жители.
Припомням, че има декларация на Народното събрание от 24 февруари, с която се осъжда военната намеса на Руската федерация в Украйна. Има решение, признато с голямо болшинство, за предприемане на ограничения по отношение на войната в Украйна. Всички вие сте дали своят вот за него на 4 май. То беше сложен компромис, който обаче резервира единството на Народното събрание. Сега с днешния план вие ще го разрушите.
Как се стига до това решение? Първо, не беше поискана информация по какъв начин решението от 4 май е изпълнено. Ние в действителност не знаем. За пръв път разискването на подобен основен въпрос беше направено в комисиите на Народното събрание без присъединяване на службите за сигурност. Нито бяха поискани авансово отчети от тях по какъв начин това решение би се отразило на нашата сигурност. Не бяха поискани разбори за действителните благоприятни условия на България да даде каквато и да е военна техника, без да бъдат сложени под риск военните качества на страната ни. Нито пък какви биха били резултатите за самата Украйна, в случай че такава помощ бъде предоставена.
Това решение, което желаете да приемете през днешния ден, основава тежък институционален разлом, доколкото президентът ясно изрази позиция срещу даването на военна помощ. Още по-проблематично е, че решението в тази посока се взема от Народно заседание, което, както се обрисува, ще си отиде по Коледа. Решение, с което се задължава длъжностен кабинет, назначен от президента, и всичко това е една групова безнаказаност, която ни се показва, цената на която ще заплащат хората. Ние в тази групова безнаказаност нито ще подкрепим, нито ще участваме.
И най-важното е, че това решение през днешния ден в допълнение задълбочава разделянето в българското общество, което в това време, в огромното си болшинство не приема въвличането на България в спора. И каквото и да говорите за резултатите от изборите, всички социологически изследвания ясно демонстрират къде стоят българските жители във връзка с това, което се пробвате да решите през днешния ден.
Най-накрая този план обвърза директно военната помощ на Украйна с модернизацията на Българската войска. Това е цинизъм. Какво на процедура значи това – дано си изпратим старите оръжия в Украйна, дано украинци и руснаци се избиват с тях, а ние ще си изпросим нови от сътрудниците. Както се споделя, с един патрон – два заека. Това освен, че е цинично, само че е непоносимо.
За мен няма подозрение, че взаимност с Украйна е нужна. Войната се води на територията на Украйна. Възмутително е, че против зимата стотици хиляди остават без ток, без вода, без отопление. Но България би могла да има напълно друга роля, която имам вяра, може да бъде оценена и от българските жители, и от сътрудниците ни. Аз имам вяра, че България може да бъде страна, която работи за мира, а не за задълбочаване на военния спор. България може да бъде страна, която оказва помощ за възобновяване на разрушената инфраструктура в Украйна. България може да бъде страна, която оказва сериозна филантропична помощ, изключително в регионите, обитаеми с етнически българи.
Това, което вършиме през днешния ден, е просто една недомислена политическа акция. Този текст е безвъзвратен и би трябвало да бъде отритнат в неговата целокупност. С тези дейности през днешния ден вие не утвърждавате, а ерозирате поддръжката за Европейски Съюз и НАТО в българското общество.
Днес се ражда една коалиция на войната, която рано или късно ще докара до тежка политическа цена за всички, които през днешния ден натиснат копчето „ за “ това решение. Все отново, към момента имате време да размислите преди този момент да се е случило. Ние от Българска социалистическа партия споделяме: „ НЕ на войната, ДА на мира! “

 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР