Изискванията за доказване на квалификация на чужденците, граждани на трети

...
Изискванията за доказване на квалификация на чужденците, граждани на трети
Коментари Харесай

Доказване на квалификацията на чужденец

Изискванията за доказване на подготовка на чужденците, жители на трети страни, с цел да получат достъп до пазара на труда в България, са оправдани от позиция на развиването на пазара на труда в страната ни.

Целта на това законово условие е на работа в страната да се притегля квалифицирана, а не просто каквато и да било работна ръка, макар че към сегашния миг пазарът на труда изпитва апетит и за двата типа фрагменти.

Със сигурност от позиция на работодателите, условията, които законът е определил, могат да бъдат квалифицирани като спомагателна и непотребна административна процедура. Това е и повода не малко от тях непрекъснато да упорстват за облекчение на сходни правила, даже и за тяхното унищожаване като наложително условие от страна на закона. Какви са условията на законодателството в България по отношение на доказването на квалификацията на чужденците, отговаря Тодор Капитанов.



В най-общи линии признаването на квалификации съставлява признание на право за практикуване на избрана специалност. Съгласно разпоредбите в страната ни, признаването на подготовка се дели на признание на такава, по отношение на специалности с контролирани правила във връзка с нужното обучение за тяхното практикуване и такива, за които не се изисква особено обучение, т.е нерегулирани.

Регулирани са тези специалности, за упражняването на които категорично се изисква владение на тапия или на друго удостоверение за обучение. При тези случаи неналичието на нужната тапия, която да бъде приета от националното законодателство, не разрешава достъп до специалността в България.

Упражняването на контролирана специалност в друга страна, друга от България и страна членка на Европейския съюз, в която е добито образованието, е обект на регулация както от националното ни законодателство, по този начин и на равнище Европейски съюз. В последна сметка следва, че за упражняването на специалност, която е контролирана, е належащо да бъдат изпълнени характерни условия.

 istock istock

Нерегулирани специалности са тези, при които не са налице каквито и да е ограничавания във връзка с условията за притежавана подготовка и назначението на работа не е въпрос на регулация от характерни за задачата закони, а е задоволително да се съблюдават условията на общото трудово законодателство в избрана страна.

При наемането на чужденци, жители на трети страни, и при общия ред за издаване на позволение за работа за наемане на трудов контракт, и при хипотезите на практикуване на висококвалифицирана претовареност се изисква засвидетелствуване на професионалната подготовка на чужденеца.

За даване на решение за достъп до пазара на труда на чужденците, жители на трети страни, работодателят подава в Агенцията по заетостта документи заобразование, компетентност, дееспособност, професионална подготовка и опит на служащия, легализирани по съответния ред, съпроводени със удостоверен превод на български език и съответстващи на условията за заемане на длъжността.

 istock istock
За издаване на разрешението за престояване и работа вид „ Синя карта на Европейския съюз “ е служащият - жител на трета страна, следва да има нужната за съответната работа подготвеност - добито висше обучение, което се удостоверява с тапия, уверение или различен документ, публикуван от способен орган, след образование с дълготрайност, не по-малка от три години, извършено от просветителна институция, приета като висше учебно заведение от съответната страна.

Справка:

член 2, алинея 1, т. 4 Правилник за използване на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност (ППЗТМТМ )

член 3, алинея 2 ЗТМТМ

член 7, алинея 3 ЗТМТМ

член 11, алинея 1, т. 4 ЗТМТМ

член 14, алинея 1 ЗТМТМ
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР