Изискването за предоставяне на служебни бележки за липса на задължения

...
Изискването за предоставяне на служебни бележки за липса на задължения
Коментари Харесай

Отпадат бележките за липса на задължения към НАП, общини и митници

Изискването за даване на служебни бележки за липса на отговорности към Национална агенция за приходите, митниците и общините може скоро да отпадне, а информацията да бъде излъчена сред институциите по длъжностен ред.

Това плануват оферти на Министерството на финансите, оповестени за публично разискване. Те са част от тактиката на държавното управление за понижаване на административната тежест за жителите и компаниите.

Ако препоръчаните промени бъдат утвърдени, ще отпадне условието да се дават на хартия следните документи (вместо това те ще се получават по длъжностен ред):

- Информация за евентуални дължения към Национална агенция за приходите, митниците и общините;

- Справка от комерсиалния указател, че лицата не са в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба, когато подават искане за лиценз за ръководство на данъчен склад, за уверение за освободен от данък краен консуматор или различен регистрационен режим по Закона за акцизите и данъчните складове;

- Информация, че лицата не са направили тежко или наново нарушаване по Закона за акцизите и данъчните хранилища, когато кандидатстват на лиценз, регистрация или уверение за осъществяване на действия с акцизни стоки;

- Информация, че лицата не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент при подаване на документи за издаване на позволение за реализиране на активност като оператор на ваучери за храна. Справката за съдимост ще се дава на Министерството на финансите по длъжностен ред от съответните съдилища;

- Информация, че лицата не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент - във връзка с физическите лица - търговци, членовете на управителните или контролните органи и безкрайно виновни съдружници в юридическите лица, които правят активност като обменно бюро.

В плана на Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се планува юридическите лица, които не са осъществявали активност през данъчната година и които са освободени от подаване на годишен доклад за активността, да бъдат освободени от задължението за подаване на годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и за оповестяване на годишните финансови доклади в комерсиалния указател.

Регистрация по Данък добавена стойност

Проектът планува при в началото заявяване за регистриране пред Агенцията по вписванията лицата да могат по едно и също време с това да упражнят и правото си за доброволна регистрация по Закона за налог върху добавената стойност. Регистрацията по ЗДДС в този случай ще се прави по облекчена административна процедура. По този метод ще се избегне нуждата лицата да посещават и двете администрации, оповестяват от МФ. Предлага се и да отпадне задължението за данъчно задължените лица за сформиране на списък за наличните активи при регистрация по Закона за налог върху добавената стойност.

Предвижда се и облекчение на процедурите по издаването на разрешителното за търговия с тютюневи произведения от митническите органи. Първата мярка е обвързвана с отпадане на условието за лицата, които са вписани в Търговския указател и подават до митническите органи искане за издаване на позволение за търговия с тютюневи произведения, да ползват към изискуемите документи и декларация, че не са в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба. Наличието на това събитие ще се заявява единствено от лицата, които не са вписани в Търговския указател. Втората мярка е обвързвана с отпадане на задължението за лицата, които подават искане за издаване на позволение за търговия с тютюневи произведения, да заявяват пред митническите органи събитието, че не са правили търговия и/или предпазване на тютюневи произведения без позволение през последните 24 месеца. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР