Изграждайки огромна презокеанска мрежа с различни компании и физически лица,

...
Изграждайки огромна презокеанска мрежа с различни компании и физически лица,
Коментари Харесай

САЩ наложиха нови санкции на руски и китайски компании заради Северна Корея

Изграждайки голяма презокеанска мрежа с разнообразни компании и физически лица, държавното управление на Северна Корея има достиг до финансиране посредством най-вече незаконни схеми

Още по тематиката
Тръмп против Северна Корея
18 авг 2017
Макар някои да съпоставят броженията на Корейския полуостров с Кубинската ракетна рецесия от 1960-те, обстановката надалеч не е толкоз взривоопасна
11 авг 2017
Американският президент даде обещание да посрещне с " огън и гняв " съперниците на Съединени американски щати
9 авг 2017
На срещата на Асоциация на страните от Югоизточна Азия още веднъж се повдигна въпросът за кодекс за държание в Южнокитайско море
8 авг 2017
Ограниченията са поради следващите ракетни проби
7 авг 2017

Мерките блокират активи на територията на Съединени американски щати и не разрешават търговски връзки на американския бизнес със засегнатите компании.Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на 10 компании и шест физически лица по обвинявания, че косвено генерират финанси за развиването на нуклеарната стратегия на Пхенян.
Мерките блокират активи на територията на Съединени американски щати и не разрешават търговски връзки на американския бизнес със засегнатите жители на Русия и Китай, както и с компаниите. Това се случва няколко седмици откакто Организацията на обединените народи (ООН) наложи ограничения, които на доктрина би трябвало да пресечен една трета от износа на Северна Корея.

Веднъж не е задоволително

" Недопустимо е физически лица и компании в Китай, Русия и където и да било по света да разрешават на Северна Корея да генерира приходи, с които да развива оръжия за всеобщо поразяване и дестабилизация на района ", съобщи финансовият министър Стивън Мнучин. Само преди няколко седмици Съветът за сигурност на Организация на обединените нации с цялостно болшинство, с която беше обиден износът на сурови потребни изкопаеми и морска храна, виновен за близо една трета от износа на страната, само че явно Белият дом счита, че ограниченията не се ползват на нужното равнище от Пекин и Москва.

Новите наказания ще ударят основаната в Китай Dandong Rich Earth Trading Co., която е упрекната във импорт на ванадий, който се употребява за укрепване на стомана. За съветската Gefest-M LLC се счита, че е произвела метали за севернокорейска въгледобивна компания с офис в Русия, а китайската Mingzheng International Trading е правила доларови транзакции от името на Северна Корея. В допълнение други три китайски компании за въгледобив са глобени поради импорт на въглища от Северна Корея на стойност съвсем половин милиард $ в интервала 2013 - 2016 година Dandong Zhicheng Metallic Material Co. би трябвало да заплати 4 млн. $ по обвиняване за експорт на севернокорейски въглища и импорт на разнообразни артикули в страната. Въгледобивната промишленост на Пхенян беше обект на наказания на Организация на обединените нации от ноември предходната година, а Китай публично приключи вноса на суровината при започване на тази година.

Недоволни Русия и Китай

Очаквано глобите провокираха недоволството на Москва и Пекин. Основната линия на държавните управления на двете страни е, че Вашингтон няма правно съображение да постанова наказания. Според представител на китайското държавно управление, представен във Financial Times (FT), Пекин " се опълчва на едностранни наказания отвън рамката на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ". Според него Китай е съумял изцяло да приложи резолюцията от предишния месец и Съединени американски щати би трябвало " неотложно да поправят грешката си, с цел да не се повлияе върху двустранните връзки ". Въпреки изказванията на Пекин обаче доказателствата за несъблюдение на глобите от страна на китайски компании са документирани нееднократно. В отчет на организацията за наблюдаване на санкционния режим над 5200 китайски компании търгуват с режима, част от които - в неразрешени от интернационалните организации браншове, без ответни ограничения от страна на китайското държавно управление.

Посолството на Русия във Вашингтон към момента не е излязло със мнение по тематиката, само че Андрей Климов, член на Съвета на Федерацията (горната камара на съветската Дума), също е коментирал пред FT, че глобите са непозволени, тъй като интернационалното право признава само решения на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Трябва да отговорим на тази налудничава и конфронтационна политика ", разяснява още Климов.

По време на форума Г-20 в Хамбург предишния месец държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън съобщи, че Вашингтон желае повече неотложност от страна на Москва по отношение на режима на Ким Чен Ун. В предходни диалози на Доналд Тръмп с китайския президент Си Цзинпин пък стана пределно ясно, че Съединени американски щати чакат същото и от Китай. Засега обаче Съединени американски щати не постановат наказания на китайските и съветските банки, които кредитират глобени компании - мярка, която най-сериозно би блъснала финансирането на режима в Пхенян, само че и би влошила връзките сред Вашингтон, Москва и Пекин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР