Изграждането на Въоръжени сили, които да са адекватни сега, след

...
Изграждането на Въоръжени сили, които да са адекватни сега, след
Коментари Харесай

Емил Ефтимов: Изграждането на Въоръжени сили е процес, който трябва да бъде обект на дългосрочна национална политика 

„ Изграждането на Въоръжени сили, които да са съответни в този момент, след 10 или петнайсет години е развой, който би трябвало да бъде обект на дълготрайна национална политика в региона на сигурността и защитата. Индустрия, защита, развойна активност – всичко това би трябвало да бъде включено в една обща тактика за построяването на защитителен потенциал. Трябва да се обединим като държавно управление и като общество да развиваме съответни Въоръжени сили “.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов по време на взаимните изказвания пред представители на медиите в границите на визитата на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията военачалник Филип Лавин в България .

Адмирал Ефтимов бе безапелационен, че ставаме очевидци на трансформационни промени в характера на войната .

„ От изключителна значимост за нас и нашите съдружници е да поддържаме и развиваме софтуерно предимство, което постоянно е било от значително значение за поддържане на военното предимство. Развитието на мощна отбранителна промишленост, способна да реагира съответно на новите провокации е основна поука за всички държави-членки на НАТО и Европейския съюз “ , акцентира началникът на защитата.

„ Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, изключително във връзка с Черноморския район и Източния фланг. Приемането на бойна група на Алианса на ваша територия, приносът ви към задачата КФОР и към задачата на НАТО в Ирак, както и поддръжката ви за Украйна, са доказателство за вашата ангажираност “ , съобщи военачалник Лавин.

Той изрече признателност към адмирал Ефтимов за неговите старания при построяването на бойната група на територията на България и го поздрави за заеманата позиция като доайен на Военния комитет на НАТО на равнище началници на защитата.

Адмирал Ефтимов акцентира, че по време на диалозите с военачалник Лавин са разискали груповата система за защита на Алианса и ситуацията по сигурността на Източния фланг на НАТО, изключително във влошената среда за сигурност вследствие на войната в Украйна . Началникът на защитата посочи, че гостът се е срещнал с провокациите по сигурността в нашия район, със комплицираната динамичност в Черноморския район и с нашите национални съображения в региона на сигурността и защитата.

Също по този начин и с напъните, които страната ни поставя за обезпечаването на Многонационалната бойна група на Алианса на наша територия . Адмирал Ефтимов акцентира потребността от по-голямо общо финансиране при построяването на нужната транспортна и логистична инфраструктура на Източния фланг на Алианса.

Началникът на защитата уточни, че войната в Украйна е знак за обилни промени в характера на бойните дейности, а това постанова Въоръжените сили да подхващат нужните ограничения за съответна промяна .

„ Всичко това рефлектира както върху планирането на националните отбранителни качества, по този начин и на качествата на Алианса. За нас поуките от протичащия боен спор в Украйна е належащо да се ползват на стратегическо равнище на обмисляне в защитата, защото процесът на създаване на отбранителни качества е муден и изисква време и запаси “ , означи началникът на защитата.

Той разкри също, че интерес в полемиките са провокирали въпроси по отношение на националната отбранителна промишленост, устойчивостта, цифровата промяна и способността на съдружниците да организират интервенции във всички домейни, както и дейностите, които България подхваща във Въоръжените ни сили за адаптиране към новите условия и процеси в Алианса.

„ На неотдавнашните срещи на върха на Алианса беше очебийно пренасочването на вниманието към възпирането и защитата. Ангажиментът на България за увеличение на разноските за защита, в това число за нови качества, е окуражителен “ , безапелационен бе военачалник Лавин. Той акцентира какъв брой е значимо да се подготвим за днешния, само че и за утрешния ден и бъдещата оперативна среда, с цел да се оправим с всички вероятни провокации, пред които може да се изправи Алиансът.

„ Като съюз от 32 страни би трябвало да подсигуряваме, че сме по-мобилни и по-гъвкави, и да реализираме това, чрез нашия координиран курс на промяна. Тъй като бойните дейности в бъдеще стават все по-сложни и в голям брой домейни, належащо е да сме сигурни, че във всеки аспект сме по-бързи и по-ефективни от нашите съперници. НАТО би трябвало непрестанно да се приспособява и трансформира, и това е едно непрекъснато пътешестване “ , заключи Върховният главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията на Алианса.

В рамките на визитата си у нас военачалник Филип Лавин ще се срещне също с президента на Република България Румен Радев, с министър-председателя акад. Николай Денков и с Комисията по защита в Народното събрание, както и ще посети Военната академия „ Г.С. Раковски “ и Центъра за създаване, проучване и рационализиране на качества НАТО за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия в София.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР