Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за

...
Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството

Изграждането на пътя сред Ботевград и Видин е приоритет за държавното управление, заяви във Враца министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която взе присъединяване в полемиката „ Европа в нашия дом “. Министърът уточни, че за построяването на трасето от Ботевград до Мездра, което е разграничено на два лота, са подадени надлежно 9 предложения за първия лот и 6 предложения за строителството на втория сектор.
„ В момента комисия към Агенция „ Пътна инфраструктура “ преглежда подадените предложения, тъй че се надявам в най-скоро време да имат подготвеност да отворят и ценовите оферти, да имаме определен реализатор и да стартираме строителните действия “, разяснява тя.
Петя Аврамова подсети, че този път заплащането ще е в края, когато бъдат издигнати обектите и имат акт 16, с което се чака строителите да работят оптимално бързо и качествено. Тя добави, че се работи интензивно и за автомагистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има направени механически планове за правите от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният проект за първия стадий и се правят отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за правата от Видин до Ружинци, а в следствие и от Ружинци до Монтана, където механически планът е напреднал, сподели Аврамова. И добави, че се планува и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра.
Тя акцентира, че за последните две години със средства от държавния бюджет в област Враца са ремонтирани 63 км републикански пътища, като са вложени 32 млн. лева Сред тях са бул. „ В. Кънчов” във Враца, правите Враца – Криводол, Криводол – Монтана, Галатин – Фурен, Хайредин – Бутан – Гложене. Ремонтиран е и мостът над река Ботуня на първокласния път Монтана – Враца. И все още продължава рехабилитацията на 17 км от пътя Враца – пещерата Леденика по Оперативна програма „ Региони в растеж”. Стойността на ремонтните действия е над 13 млн. лева
„ Тук желая да подчертая, че всяка инвестиция, която се прави в област Враца, без значение дали е по линията на европейската взаимност, дали е със средства от държавния или общинския бюджет води след себе си икономическо развиване и възстановяване живота на хората. Реализацията на плановете в пътния бранш безспорно форсират икономическия напредък. Добрите пътни прави притеглят инвеститорите”, добави министърът на районното развиване и благоустройството.
Петя Аврамова подчертава и върху значимостта на вложенията по Оперативна програма „ Региони в растеж”, тъй като със средствата работят всички общини, които са възможни бенефициенти. Тя обърна внимание на кметовете и на локалните управляващи, че програмата влиза в своята решителна фаза и би трябвало да бъдат дейни и при реализация на планове с финансови принадлежности, за които е очакван запас от 600 млн. лева Те могат да бъдат употребявани от общините под формата на нисколихвени заеми, банкови гаранции в планове за възстановяване на градската среда и туризма. В идващия програмен интервал се откриват огромни благоприятни условия пред локалните управляващи да осъществят планове, които да дават отговор на спецификите и потребностите на района. В област Враца се влагат 64 млн. лева по 33 плана като досега са изплатени над 35 млн. лева 29 са плановете на общини на стойност 44.5 млн. лева и 4 на бенефициенти от централната администрация: 2 плана на МОН и по един на Министерство на здравеопазването и АПИ. Работи се и интензивно по стратегиите за трансгранично съдействие, като с присъединяване на сътрудници от Враца се финансират общо 22 плана.
43,2 млн. лева без Данък добавена стойност от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “ ще бъдат вложени в рационализация на ВиК мрежата в област Враца, осведоми още районният министър. Средствата са планувани в плановото предложение на ВиК – Враца за безплатна финансова помощ по програмата, сподели министърът и добави, че плануваните вложения са за четири обитаеми места в региона: Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 съставния елемент за реорганизация, рехабилитация и отчасти доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ тръбопровод за гр. Враца, както и реорганизация, рехабилитация и отчасти доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ тръбопровод.
На форума районният министър акцентира, че Министерство на регионалното развитие има подписани съглашения с няколко общини от региона за финансиране на ВиК обекти.
Народният представител от Политическа партия ГЕРБ Красен Кръстев бе безапелационен, че може да се приказва за напредък в страната, когато се отделят и задоволително средства за просвета, спорт, възобновяване на църковни храмове и православие.
„ В последните години сме очевидци, че точно тъкмо това се случва. Наред с осъществяването на огромни инфраструктурни планове в региона се откриват нови предприятия и има засилен инвеститорски интерес. Обновяват се спортни комплекси, построяват се многофункционални спортни площадки, правят се съществени поправки на постройките на читалища и зали. Тук е моментът да благодарим на министър-председателя Бойко Борисов за към този момент отделените съществени средства от държавния бюджет за възобновяване на изгорялото читалище в кметство Гложене, като напълно скоро то още веднъж ще одобри своите самодейни колективи и ще стане център на културата в селото. Няма да пропусна и отделените средства по Механизма за финансиране на поправки в църковните православни храмове в региона от Дирекция по вероизповедания към Министерски съвет”, сподели Красен Кръстев.
Кметът на община Враца Калин Каменов акцентира, че общата стойност на осъществените планове в община Враца е на стойност 26 млн. лева В момента се извършват още два плана по Оперативна програма „ Региони в растеж” – за нови услуги за деца и младежи и четири нови услуги за възрастните хора. Подготвят се и два плана за възстановяване и развиване на туристическите атракции на стойност близо 9 млн. лв..
„ Убеден съм, че още тази година нашите съграждани ще усетят резултата от качествената работа и добре изпълнените планове във Враца. Сигурен съм, че имиджът на нашия град ще се усъвършенства драстично”, сподели Калин Каменов.
Областният шеф Малина Николова показа информация за спомагателното финансиране, предоставено от държавното управление, в последните две години, на общините и регионалната администрация за решение на редица инфраструктурни проблеми, превантивни и възстановителни действия при бедствия и повреди. Средствата, получени с Постановление на Министерски съвет за област Враца са 26 796 927 лева
„ Това даде опция да бъдат решени редица проблеми в общините с ремонт и рехабилитация на уличната мрежа, публични здания и спортна инфраструктура, осветлението на стадион „ Христо Ботев”, ремонт на Митрополията, детски градини, читалища и други. Със средства от държавния бюджет е осъществено и планово разчистване от Областна администрация – Враца на 12 речни сектори в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Роман, а за община Мизия е направен механически план за речното корито на р. Скът, който ще се осъществя като превантивна активност с новата стратегия на регионалния шеф “, сподели още Малина Николова.
Участие във форума взеха и претендентът за член на Европейския парламент доктор Иво Ралчовски, кметове на общини и обитаеми места от област Враца, общински съветници, представители на институции, бизнес и жители.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР