Изграждането на нова мощност в българската енергетика трябва да бъде

...
Изграждането на нова мощност в българската енергетика трябва да бъде
Коментари Харесай

Петкова ще търси консенсус за строежа на „Белене“


Изграждането на нова мощ в българската енергетика би трябвало да бъде взето след консенсус. Това съобщи от трибуната на Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС. Петкова акцентира, че енергетиката не е бранш, който може да се развива от през днешния ден за на следващия ден. "Затова решенията би трябвало да бъдат доста добре оценени и да бъдат оценени от всички гледни точки, и да бъдат оценени с консенсус, би трябвало да обединим напъните си за решение, взето с консенсус, след сериозен разбор и отбрана на националните си ползи. Без да имаме финансова непоклатимост на бранша, мъчно бихме могли да реализираме и енергийната му сигурност ", съобщи Петкова.

"Успяхме да се оправим с финансовите проблеми в бранша. Създадохме и фонд сигурност на електроенергийната система. Това ще бъде фондът който ще генерира, запас, който да разреши българската енергетика да бъде финансова постоянна ", сподели отрасловият министър. "Плащайки отговорностите по решението арбитража за "Белене " взехме решение един от значимите проблеми в енергетиката. Ако той не беше решен, щеше да се стигне до доста неподходящи последствия за българската енергетика - от финансова позиция и от позиция на енергийна сигурност ", уточни Петкова.

Тя означи също, че огромните горивни съоръжения обезпечават повече от 40% от тока, който създава българската енергетика. "Енергетика няма по какъв начин да се оправи без тези базови мощности. Трябва да обедним напъните си огромните горивни съоръжения да получат дерогация. Големите горивни съоръжения би трябвало да изготвят разбор. На базата на който да стане ясно, че разноските за внедряване на тези високи условия за екологията в пъти ще надвишават резултата, който имат върху екологията. Без тази дерогация българската енергийна система няма по какъв начин да може да се оправи. Трябва да работим за дерогация с оптимално дълъг период или безсрочна, ще разчитаме на Народното събрание за поддръжка ", сподели енергийният министър.

Тя означи, че построяването на нови мощности е доста значима тематика и предизвикателство, което стои пред нас. "Трябва да бъдем реалисти и да знаем 2 неща. Това, че България има една лицензирана площадка на Белене, платихме за оборудването. Имаме всички предпоставки, с цел да търсим решение за това съоръжение. Изграждането на нова мощ в българската енергетика би трябвало да бъде взето след консенсус, след доста обстоен разбор, стопански аргументиран. Нямаме право на неточност при взимане на такова решение. Да забележим какви са пасивите и активите ", уточни Теменужка Петкова. Относно енергийната тактика, Петкова уточни, че документът, ще даде ясната визия по какъв начин ще се развива българската енергетика. "Това зависи и от българската стопанска система, българските консуматори а разполагат с енергийни запаси на най-хубави цени. Отново тук би трябвало да сме извънредно единни ", сподели още Петкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР