Изграждането на интерконектора България-Сърбия е поредната стъпка в системния подход

...
Изграждането на интерконектора България-Сърбия е поредната стъпка в системния подход
Коментари Харесай

Росен Христов: Газовата връзка България-Сърбия е поредна стъпка към диверсификация

Изграждането на интерконектора България-Сърбия е следващата стъпка в систематичния метод на държавното управление за снабдяване на газ от разнообразни източници.

Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов по време на формалното разкриване на строителството на газовата връзка сред България и Сърбия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Христов акцентира, че географското състояние на България е опция за целия район да обезпечи своята газова диверсификация.

“Този интерконектор ни дава опция да гарантиране доставки на най-хубави цени за нас, Сърбия и района ”, акцентира Христов.

БГНЕС напомня, че през днешния ден президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич откриват профилираните строителни действия по създаване на междусистемната газова връзка „ България-Сърбия “ (IBS) на българска територия. В събитието вземат участие и министрите на енергетиката на двете страни и Росен Христов и Дубравка Дедович, кактко и изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

Реализацията на интерконектора България–Сърбия е основен план, приоритет на българската енергийна политика, ориентиран към гарантиране на енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка, задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар.

Междусистемната газова връзка „ България-Сърбия “ (IBS) ще бъде с обща дължина към 170 км. и стартира от Нови Искър, Република България, като крайната й дестинация е Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км на българска територия. След построяването ѝ газовата връзка ще бъде с потенциал до 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток. Газопроводът е план от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

За цялостната реализация на обекта се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) – Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След построяването газовата връзка ще бъде с потенциал 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток.

Очаквайте детайлности. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР