Изграждането на бранд от нулата. Това е огромното предизвикателство за

...
Изграждането на бранд от нулата. Това е огромното предизвикателство за
Коментари Харесай

Как се изгражда успешен бранд? Българският туризъм още се чуди

Изграждането на бранд от нулата. Това е голямото предизвикателство за всяка компания, а когато приказваме за българския туризъм, провокациите са още по-големи. Една от аргументите е отрицателният имидж, който, за жалост, имат огромна част от дестинациите в страната.

По принцип логото е ключът към привличането на туристи към дадена дестинация. В България лога не липсват, само че сякаш не дават резултат – не „ отварят “ по този начин необятно вратите към градовете. Основната причина за това, съгласно специалисти в туризма и брандинга, е неналичието на наличие.

Само поради хубавото лого никой няма да пристигна ", споделя Вихра Огнянова, създател на рекламната организация Prim Design.
Изграждането на сполучлив бранд е пътят към привличането на нови вложители...
...около това мнение се сплотиха лекторите по време на тазгодишното издание на туристическото ревю „ Ваканция и СПА експо “.

Важно е да има какво да се популяризира, тъй като в случай че просто се популяризираме без покритие, тогава се получава противоположен резултат – вълна от неприятни мнения в обществените мрежи и става просто едно мятане на пари в пространството ", споделя Десислава Алексова, член на Българската туристическа камара и шеф на Creativo.com.

Според нея за сполучливото създаване на една дестинация като бранд е належащо изцяло изследване – от това какви туристи посещават съответното място, през локалната администрация и бизнес, до употребяваните похвати за реклама.

Важно е да се фокусираме върху артикули, които са забавни за туристите от 21 век. Те доста пътуват и имат голяма база за съпоставяне. Стратегията е доста значима ", споделя още тя.

Именно неналичието на тактика е и главният проблем при построяването на Бранд „ България “, съгласно нейни сътрудници. Няма го въпросното таргетиране и задълбочено изследване. Или по-просто казано – всичко е доста безредно.

Сред останалите аргументи за сложното одобряване освен на България като бранд, само че и на обособените дестинации в другите региони на страната, е неприятната или напълно изчезналата връзка сред локалната администрация, браншовите организации и бизнеса.
Добрият образец
Основната цел на брандига е разграничаване на съответното туристическо място от другите. Разпознаваемост и основаване на доверие. Ето за какво доста от хотелите и другите туристически райони в България се стремят към това. Брандирането обаче не е еднократен развой и не завършва със основаването на едно лого. Защото това деяние единствено по себе си няма да докара до мечтаните резултати.

Като добър образец в тази посока Вихра Огнянова, създател на рекламната организация Prim Design, дава Радомир.

Когато работехме в Радомир, най-положителната част от тези диалози и изследвания беше, че хората не просто започнаха да работят дружно и да мислят по какъв начин да създадат продукта си по-добър. Те започнаха да идват и да дават хрумвания по какъв начин да разпространяват дестинацията си, която седеше като бяло леке сред Перник и Земен ", споделя Огнянова.

Всъщност, верният път към сполучливото създаване на бранд е изследването и тактиката, както и положителната връзка сред бизнеса и локалната администрация. Не единствено на равнище обособени администрации, само че и когато приказваме за Бранд „ България “.
Бюджетът за реклама
Припомняме, че през вчерашния ден държавното управление разгласи, че обмисля нова скица за финансиране на държавната реклама. А точно да се отделят по 10 лева за всеки регистриран екскурзиант на годишна база и по този начин да се образува крайният целеви бюджет.

По калкулации на Economic.bg на база данните на Национален статистически институт, в случай че схемата се приложи за 2023 година и се употребяват данните за пренощувалите лица за 2022 година, тогава частният туристически отрасъл ще получи над 76 млн. лева държавни пари за реклама. Но защото към днешна дата няма гласуван държавен бюджет за 2023 година, страната ни разполага с една дванадесета от парите за предходната година. През 2022 година Министерството на туризма имаше заделени 18 млн. лева за реклама.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР