Изграждане на системи за достъп с турникети и електронни карти

...
Изграждане на системи за достъп с турникети и електронни карти
Коментари Харесай

МОН с мерки за сигурността в училище: в сградите ще се влиза през турникет с електронна карта за достъп

Изграждане на системи за достъп с турникети и електронни карти до учебните заведения стартира Министерството на образованието и науката през 2019 година, като част от ограниченията му за повишение сигурността в постройките. Те са написани в плана на националната стратегия " Създаване на налична архитектурна среда и сигурност в учебно заведение ", чието гласоподаване в Министерския съвет следва.

Планира се тази година да се изградят 14 системи за регистрация и отчитане контрола на достъп посредством електронни карти.

Както по този модул, по този начин и по останалите в програмата могат да аплайват държавни учебни заведения - към МОН, министерствата на културата или спорта, държавните центрове за специфична просветителна поддръжка и профилираните обслужващи звена: районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение, Държавният логопедичен център и Националният замък на децата.

Общият бюджет на националната стратегия е 1 250 000 лева от бюджета на МОН, а за план за създаване на система за надзор на достъпа ще се отпускат до 14 000 лева с Данък добавена стойност за план.

Физическите бариери би трябвало да разрешават достъп на хора с увреждания, показват категорично от просветителното министерство.

Децата и учениците със специфични потребности в страната са 18 116 (по данни от образователната 2018/2019 г.). От тях с физически увреждания са 1 043. От общия им брой в държавните учебни заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка са 4 447 души, а от тях с физически увреждания са – 291.

Всички заложени действия по програмата би трябвало да бъдат изпълнени до 15 декември 2019 година

В нея има два съществени модула: „ Създаване на налична архитектурна среда “, за който са заложени общо 700 000 лева, и „ Сигурност в учебно заведение “ (550 000 лева.).

Сигурност в учебно заведение

Освен на 14 системи за надзор на достъпа, по модула се планува построяването на 19 сигнално-известителни системи (за до 3500 лева на проект) за защита на постройката, които да покриват рисковите зони (минимум входът, изходът и общите части), и да има паник бутон за връзка с охранителна компания.

Освен тях е заложено построяването на 23 системи за наблюдаване и запис посредством изнесено видеонаблюдение в профилиран център, като заложената сума тук е до 12 500 лева на план. Камерите би трябвало да обгръщат входовете, изходите, общите елементи на постройката, прилежащите им дворове и/или спортни площадки.

Достъпна архитектурна среда

В този модул са заложени:

- планиране и създаване на покрити рампи (5 бр., до 20 хиляди лева с Данък добавена стойност на проект) и създаване на покривни покрития на към този момент построени рампи (3 бр., до 4000 лева с Данък добавена стойност на проект);

- адаптиране и създаване на санитарни възли за хора със специфични потребности - 13 бр., до 13 000 лева с Данък добавена стойност на проект;

- ремонт на прилежаща инфраструктура - 8 здания, до 12 хиляди лева с Данък добавена стойност на проект;

- планиране и създаване на асансьор - 2 бр., до 65 хиляди лева за проект;

- доставка и монтаж на подемни платформи с отвесно придвижване за превъзмогване на денивелация до 2,50 м и/или подемни платформи с наклонено придвижване - 8 бр., до 20 хиляди лева с Данък добавена стойност за проект;

- довършителни действия по маркиране на маршрутите и обозначаване на пространствата, осигуряващи наличната архитектурна среда - 4 здания, до 2 000 лева с Данък добавена стойност за план.

Докато построяването на системи за надзор на достъпа с турникети и електронни карти стартира през 2019 година, останалите действия бяха включени и в едноименната национална стратегия предходната година, която беше с общ бюджет 1.450 млн. лева По нея да вземем за пример бе планувано построяването на 5 покрити рампи, покривни покрития на съществуващи 3 рампи, адаптирането на 13 санитарни възли, проектирането и построяването на два асансьора, монтирането на 42 сигнално-известителни системи и 48 системи, осигуряващи наблюдаване и запис посредством изнесено видеонаблюдение в профилиран център.

Какво още плануват националните стратегии за 2019 година на МОН вижте тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР