Изграждане на къща листо по листо. Вероятно така ще се

...
Изграждане на къща листо по листо. Вероятно така ще се
Коментари Харесай

Зелена светлина: Къщи от растения

Изграждане на къща " листо по листо ". Вероятно по този начин ще се строи в бъдеще. Растенията и роботите се съюзяват, с цел да основат солидни структури. Тухлите и бетонът са изключени като строителни материали. Използват се растения, датчици, LED светлини и компютри. Звучи фантастично, само че в някои европейски лаборотарии към този момент се поставят основите на постройки от този вид.

МОХАМЕД СООРАТИ, компютърен експерт: Нашата насочна точка са растенията. Те порастват като се движат към светлината. За това се опитваме да имитираме този развой.
От симбиозата сред роботите ще се появят " живи " здания, които в бъдеще ще премислят пространствата.

МУСТАФА УЙБИ, компютърен експерт: Как се реализира симбиозата сред роботите и растенията ли? Всеки дребен робот има 6 LED светлини. Те притеглят растенията, като създават синя светлина и по този начин насочват растежа в избрана посока. От една страна роботите регистрират процесите в растенията, а от друга сред самите роботи се реализира връзка. Например един робот може да каже на различен по кое време да обезпечи избрана светлина и по този начин да насочи стеблото на растението в друга посока.
При футуристичния градеж се употребява скеле, към което се преплита растението. В една датска лаборатория търсят най-подходящите форми за " растежа " на бъдещите здания.

арх. ФИЛ АЙРЕС: Използваме плоски повърхности, които елементарно се свързват и сплитат. А това разрешава да бъде основана по-голяма структура.
Засега най-голямото предизвикателство за учените е по какъв начин да " обучат " роботите сами да " строят " и да построяват комплицирани структури.

ХЕЙКО ХАМАН, компютърен експерт: Роботите би трябвало да схващат растенията. Да знаят всичко за тях - дали са по-стари, дали имат дървесна конструкция.


" Изграждането " на такава къща изобщо не е бърз развой. Според архитектите, градежът евентуално ще продължи над 40 години. Но пък чакането евентуално ще си заслужава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР