Изгорялата ловна хижа Бурето е възстановена изцяло и дори стана

...
Изгорялата ловна хижа Бурето е възстановена изцяло и дори стана
Коментари Харесай

Родопско село вдигна наново изпепелена хижа

Изгорялата ловна хижа " Бурето " е възобновена напълно и даже стана още по-хубава, оповестиха ловците от смолянското село Търън. Уникалната база, която е била построена от дъски от остаряла каца, бе изпепелена през 70-те години. Огънят тръгнал от оставена без контрол камина на дърва. Пламъците унищожиха 80 кв. м покривна структура, 70 кв. м заслон, мебели, бяла и черна техника.

Само дни след пожара задружните ловци разчистиха останките и се заеха с възобновяване.

" Бурето " е част от живота на селото ни и без значение от всичко го възстановихме, сподели кметът Явор Говедаров, който ръководи селото към този момент 41 години и е един от най-дългогодишните избираеми кметове в България. Говедаров е и притежател на земята в местността Хармана на 1100 метра надморска височина, където се намира паметната ловна хижа. Наследил я от дядо си Брахим Текьов, който от 1929 до 1935 година е управлявал многолюдното село Търън.

Хижата, станала известна като " Бурето ", се появила инцидентно преди към 50 година Тогава в региона на селото имало изоставени 15 дървени каци на някогашния " Булгарплод ", в които са слагали зеле, туршии и всичко, което може да се маринова за изхранване на популацията. Тъй като в оня интервал на мода излезли бурканите и каците последователно почнали да отпадат, ловците поискали една от тях, с цел да си създадат място за отдих, където да се събират след лов. Авджиите надписали дъските и чемберите с тебешир, с цел да не се разменят при превозването им и по този начин да зейнат дупки. Сглобили я назад дъска по дъска точно на баира. За да не вали вътре, отворът на кацата е бил затрупан с тенекиена кутия. В центъра сложили маса, а към дъното на бъчвата наковали пейки за сядане. В нея се влиза през изрязан отвор за врата.

Решили, че кацата се нуждае от декорация, и повикали учителя по изобразяване в прилежащото село Требище да увековечи по стените на кацата ловни претекстове. Учителят, който към този момент е мъртвец, ги почнал, само че последователно вдъхновението намаляло и към края на кацата рисунките към този момент са напълно бегли.

" Няма нищо неприятно, даже Рембранд е имал незавършени картини ", изясняват метафизичен локалните ловци.

С времето до кацата сложили огромна колиба, още веднъж взета от смолянско дружество. Авджиите свързали кацата с бараката, създали вътре огромна пещ за чевермета, поставили на цялата структура общ покрив и почнали да се събират след лов. От година на година подреждат с кревати, столове, маси и облагородяват извън, тъй че към този момент има и алеи с цветя. Всичко е правено с безплатен труд на ловджиите. Направили и кухня. Базата се разширила и с пристройка във времето, с още две стаи хотелски вид, с четири кревати и баня и тоалетна. Бурето заживяло собствен живот незабавно след слагането си. Бившият народен представител Звездалин Кафеджиев, родом от Търън, почнал да кани големци да гостуват в кацата за зеле. През неповторимата хижа са минали по покана на локалните ловци Петър Стоянов, Иван Костов, Йордан Соколов, Муравей Радев, Георги Петканов и още дузина политици. Така Търън решил в кацата за зеле редица свои проблеми като водоснабдяването. Покрай сбирките в " Бурето " локалните измолвали министрите за асфалт и други придобивки. Така сега в селото няма нито една неасфалтирана улица, нито пък по този начин познатите на всички места дупки.

Освен със извоюваните придобивки във времето, поради необятното пространство и красивата гледка в " Бурето ", е имало десетки сватби, рождени дни и всевъзможни частни събития. Така кацата на ловджиите стана известна и за отмора. От нея се вижда и Момчиловата цитадела на отсрещния хълм.

" Хижата се употребява от всички хора от околните села. Който се обади, че има посетители, рожден ден, идва и чества. Ако желае даже единствено за забавление - цялостни си багажника с артикули и идва. Никакви пари не сме взимали на хората, с изключение на да си платят тока и всякакви неща по кухнята, в случай че я употребяват. Земята е персонално моя, само че ще си остане за публично прилагане ", твърди Говедаров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР