Изглежда златото – универсалната мярка за стойност – не избяга

...
Изглежда златото – универсалната мярка за стойност – не избяга
Коментари Харесай

Руското злато като звено от новата система за международни разплащания

Изглежда златото – универсалната мярка за стойност – не избяга от ориста да се трансформира в един от инструментите на санкционната война сред Русия и Запада и в по-широк смисъл сред Запада и Изтока. Парите от дълго време са оръжие за борба и златото – като безконечни пари – не е изключение.

Три вести с общ знаменател се появиха една след друга. На 21 юни „ Ройтерс “ заяви, че Европейският съюз обмисля опцията за налагане на ограничавания върху съветското злато като част от седмия кръг от наказания. На 22 юни държавната корпорация ВЕБ показа концепцията за издаване на „ златна крипто-рубла “, фокусирана върху интернационалните разплащания. В същия ден президентът Путин, в приветственото си слово към участниците в Бизнес форума на БРИКС, разгласи изследването на въпроса за основаване на интернационална аварийна валута въз основата на „ кошница “ от валутите на страните от асоциацията.

Днес вероятностите за връщане – въпреки и в осъвременен тип – към златния стандарт стават все по-ясни. В новите действителности можем да приказваме за „ стоков стандарт “ – пари, обезпечени с основни запаси и квазипари от позиция на стопанската система на разрастващите се страни. Фиатните пари, отпечатани в грамаден мащаб, най-вече щатски $, към този момент са отровен инструмент за интернационалните разплащания. И след блокирането на валутните запаси на Банката на Русия с вероятност за тяхното експроприиране, доларът и еврото се трансфораха в рисков инструмент за икономисване и струпване.

Процесът на занемаряване на $ върви оживено освен в Русия, само че и в Китай, където процентът на ликвидация на държавния дълг на Съединени американски щати неотдавна доближи милиард $ дневно. Въпреки това, необятно публикуваната дедоларизация в света отвън Съединени американски щати, Европейски Съюз и сателитните страни е лимитирана на първо място от неналичието на принадлежности, които могат да заменят $.

Процесът на основаване на тези други възможности също е стеснен от редица параметри. Първо, броят на страните, които са задоволително заинтригувани от това, с цел да заемат самодейна позиция и да работят. Необходимо е да се знае, че за по-голямата част от страните интернационалните разплащания в долари сега са познати и комфортни. В този смисъл акцентът върху БРИКС е много на място: по-лесно е да се договорим за основаването на нов инструмент за разплащане като част от авторитетна „ петица “, в сравнение с да влезем в полемика с безграничен брой страни с апела „ елате при нас, тук има бисквитки. "

Второ, техническият миг е от значително значение. Например, свързването на инструмент със златото опростява процеса на разплащания, само че в това време има своите дефекти, преди всичко, незадоволителният физически размер на златото, с цел да обезпечи интернационалните разплащания за необятен кръг от страни. Въпреки че три от петте страни от БРИКС - Китай, Русия и Южна Африка - са измежду десетте най-големи производители на злато и имат задоволителен потенциал да го емитират в поддръжка на валутата, обвързана с него.

В този подтекст, от позиция на Запада, санкционният удар по съветското злато е оневинен. В по-голяма степен от подобен удар са заинтригувани Съединени американски щати и Англия, в по-малка степен Европейски Съюз, само че последният, както знаете, създава главния антируски санкционен дневен ред. Докато, да вземем за пример, Швейцария отвън Европейски Съюз, съгласно „ Блумбърг “, внезапно усили вноса си на съветско злато през май.

Ясна е и задачата на санкционния удар. Подложеното на наказания съветско злато, което е „ неетична “ стока за западния свят, ще се търгува с отстъпка на източните пазари, сходно на отстъпката за съветския нефт „ Урал “. В този смисъл въздействието върху евентуалната крипторубла – стоковата валута – се реализира точно посредством налагане на наказания върху сурови експортни артикули, в това число благородни метали (а това не е единствено злато, само че и диаманти, платина и други). Това отслабва преговорните позиции на Русия в договарянията, обрисувани от Владимир Путин за валутната кошница на БРИКС. Подкрепена от цената на глобените артикули, крипторублата е включена в такава кошница с отстъпка.

Трето, криптовалутите по формулировка не се управляват от националните държавни управления. А когато става дума за интернационалния емисионен център на такава валута, въпросите за поддържане на контролd се множат. Поради тази причина да вземем за пример Руската ЦБ е доста подозрителна към всякаква заверка на криптовалути като платежно средство.

Така или другояче войната за надзор над новата система за световни финансови разплащания към този момент е в ход. И западните наказания против златото като универсална мярка за стойност и един от значимите съставни елементи на кошницата от валути – без значение дали е проведена въз основата на БРИКС, китайския юан или даже въз основата на рублата в границите на ЕАИС - играят забележителна роля. В този смисъл е значима държавната поддръжка на промишлеността, изправена пред казуса с продажбите. Инвестициите в добива на злато са освен за бижута и индустриалния капацитет на златото, само че и за мястото на Русия в обновената система от интернационалните разплащания.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР